Kuřecí stehna na pivu se žampióny a domácí bramborové noky. Zážitek, na který se rozhodně nezapomíná

Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, s pěkně křupavou kůžičkou. Kombinace s domácími bramborovými noky dodá tomuto pokrmu lahodnost.

Ingredience
  • 4 ks kuřecích stehen
  • 2 červené cibule
  • 250 g žampiónů
  • 300 ml světlého piva
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • mletý pepř
  • olivový olej
  • 500 g vařených brambor (varný typ C, ale je to jedno)
  • 200 g hladké mouky (může být i polohrubá nebo hrubá - jak jste zvyklí)
  • 1 vejce
  • sůl

Stehna nejčastěji pečeme, ale také smažíme, dusíme, plníme, vaříme, zapékáme, grilujeme. Mnoho lidí má stehna raději než prsa, jelikož nejsou tolik suchá.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Postup:
Očištěná kuřecí stehna opepříme, osolíme a vložíme do zapékací mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a žampiony. Zakapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Pak podlijeme pivem a pečeme dalších 15 minut. Stehna po upečení vyjmeme, omáčku zjemníme smetanou, dochutíme pepřem a solí. Maso vrátíme do omáčky a necháme odpočinout.
Noky:
Vařené brambory nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemné struhadle nebo prolisujte v lise na brambory. Dejte do mísy. Přidejte sůl, vejce a mouku. Mouku zapracovávejte postupně a její množství upravte podle konzistence těsta. Čím méně mouky, tím více se noky rozvaří, čím více mouky, tím tvrdší budou.
Vypracujte pěkné těsto. Pokud se lepí, přidejte mouku navíc.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.