Kuřecí stehna na pivu se žampióny a domácí bramborové noky. Zážitek, na který se rozhodně nezapomíná
11.2. Vaříme s Habadějem
Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, s pěkně křupavou kůžičkou. Kombinace s domácími bramborovými noky dodá tomuto pokrmu lahodnost.
- 4 ks kuřecích stehen
- 2 červené cibule
- 250 g žampiónů
- 300 ml světlého piva
- 150 ml smetany ke šlehání
- mletý pepř
- olivový olej
- 500 g vařených brambor (varný typ C, ale je to jedno)
- 200 g hladké mouky (může být i polohrubá nebo hrubá - jak jste zvyklí)
- 1 vejce
- sůl
Stehna nejčastěji pečeme, ale také smažíme, dusíme, plníme, vaříme, zapékáme, grilujeme. Mnoho lidí má stehna raději než prsa, jelikož nejsou tolik suchá.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Postup:
Očištěná kuřecí stehna opepříme, osolíme a vložíme do zapékací mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a žampiony. Zakapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Pak podlijeme pivem a pečeme dalších 15 minut. Stehna po upečení vyjmeme, omáčku zjemníme smetanou, dochutíme pepřem a solí. Maso vrátíme do omáčky a necháme odpočinout.
Noky:
Vařené brambory nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemné struhadle nebo prolisujte v lise na brambory. Dejte do mísy. Přidejte sůl, vejce a mouku. Mouku zapracovávejte postupně a její množství upravte podle konzistence těsta. Čím méně mouky, tím více se noky rozvaří, čím více mouky, tím tvrdší budou.
Vypracujte pěkné těsto. Pokud se lepí, přidejte mouku navíc.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.