Kuřecí stehna na pivu se žampióny a domácí bramborové noky. Zážitek, na který se rozhodně nezapomíná
Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, s pěkně křupavou kůžičkou. Kombinace s domácími bramborovými noky dodá tomuto pokrmu lahodnost.
- 4 ks kuřecích stehen
- 2 červené cibule
- 250 g žampiónů
- 300 ml světlého piva
- 150 ml smetany ke šlehání
- mletý pepř
- olivový olej
- 500 g vařených brambor (varný typ C, ale je to jedno)
- 200 g hladké mouky (může být i polohrubá nebo hrubá - jak jste zvyklí)
- 1 vejce
- sůl
Stehna nejčastěji pečeme, ale také smažíme, dusíme, plníme, vaříme, zapékáme, grilujeme. Mnoho lidí má stehna raději než prsa, jelikož nejsou tolik suchá.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Postup:
Očištěná kuřecí stehna opepříme, osolíme a vložíme do zapékací mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a žampiony. Zakapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Pak podlijeme pivem a pečeme dalších 15 minut. Stehna po upečení vyjmeme, omáčku zjemníme smetanou, dochutíme pepřem a solí. Maso vrátíme do omáčky a necháme odpočinout.
Noky:
Vařené brambory nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemné struhadle nebo prolisujte v lise na brambory. Dejte do mísy. Přidejte sůl, vejce a mouku. Mouku zapracovávejte postupně a její množství upravte podle konzistence těsta. Čím méně mouky, tím více se noky rozvaří, čím více mouky, tím tvrdší budou.
Vypracujte pěkné těsto. Pokud se lepí, přidejte mouku navíc.
Dobrou chuť!
Související
-
Marocké kuře. Exotika na vašem talíři se spoustou arabského koření spolu s nasládlou omáčkou a rýží
Zkuste si doma připravit netradiční recept, který je inspirovaný marockou kuchyní. Určitě vás nadchne nasládlá chuť, vůně arabského jídla a šťavnaté kousky kuřecího masa.
-
Kuře plněné rajčaty a špenátem. Variací na zpracování kuřecího masa jsou desítky, možná stovky
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuře plněné rajčaty a špenátem.
-
S trochou nadsázky se dá říct, že kuře je novodobý králík. Výborné je na zelí s anglickou slaninou
Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.