Kynuté šátečky plněné povidly jako sladká tečka za dobrým obědem
Šátečky z kynutého těsta které ale vůbec kynout nemusí, po upečení měkké jako polštářek, z mísy záhadně mizí jeden po druhém...
Na 2 velké plechy potřebujete:
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
troška soli
250 ml mléka
75 ml oleje
70 g másla
1 celé vejce
1 žloutek
42 g droždí (1 kostka)
3 lžíce cukru
Na potření:
1 vejce
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Trošku mléka ohřejeme v kastrůlku, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme oba druhy mouky se solí, vejci, cukrem a přidáme zbytek mléka, poté vlijeme kvásek. Nakonec přimícháme rozpuštěné (ne horké!) máslo s olejem a zpracujeme ve vláčné těsto. Těsto vypadá řídké, ale bude z něj krásně vláčný bochánek. Ten rozdělíme na dvě části, rozválíme do čtverce ze kterého vykrajujeme čtverečky o rozměrech asi 8x8 cm.
Do středu dáme lžičku povidel a přeložíme protilehlé cípy k sobě. Pořádně seštípneme konce, těsto ještě kyne a střed by se mohl rozlepit. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby. Až začnou šátečky zlátnout, vyndáme je, necháme vychladnout a pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.