Linecké cukroví

Linecké cukroví

Linecké a vanilkové rohlíčky jsou klasikou, která na Vánoce nechybí snad na žádném stole. Recept na linecké máte jistě svůj, my doporučujeme doplnit o citrónový krém.

Suroviny:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • žloutek

Postup:
Mouku vysypeme na vál, uděláme doprostřed důlek, přidáme cukr a změklé máslo nakrájené na kostičky a nakonec žloutek. Vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici.

Vál poprášíme hladkou moukou a těsto rozválíme na placku vysokou asi 3 mm, ze které vykrajujeme jednotlivé kousky cukroví. Pokládáme na plech vymazaný tukem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi deset minut.

Jednotlivé kousky můžeme spojit marmeládou, nebo si připravit citrónový krém:

Suroviny:

  • 100 ml citrónové šťávy
  • 60 - 80 g moučkového cukru podle chuti
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 50 g másla
  • nastrouhaná kůra ze 2 citrónů

Postup:
Citróny důkladně omyjeme a kůru nastrouháme najemno. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme ve vodní lázni. Zahříváme asi dvě minuty, pozor na teplotu, aby se nesrazil bílek. Nakonec přidáme máslo nakrájené na kousky a mícháme, až krém zhoustne jako pudink. Nakonec propasírujeme přes sítko a tím zbavíme krém kousků kůry. Vlijeme do skleničky, necháme vychladnout. Citrónovým krémem spojujeme linecké a nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Související