Svatební koláčky
Pečení svatebních koláčků má v Česku dlouhou tradici. Sejde se rodina a ochotné sousedky a od rána se začíná připravovat těsto a náplně. Na vše dohlíží nevěsta - ta sama koláčky nepřipravuje, traduje se, že by si zamotala štěstí.
Suroviny:
- 1kg hladká mouka
- 3 másla (2 do těsta, 1 na potření)
- 100 g cukru
- 4 žloutky
- špetka soli
- 80 g droždí
- citrónová kůra
- trochu mléka
- moučkový cukr
Postup:
V mléce zaděláme droždí s cukrem. Po vykynutí dáme do mouky, přidáme žloutky, špetku soli, kůru a dvě rozpuštěná másla. Vypracujeme těsto a hotové přendáme na vál a rozdělíme na několik dílů.
Obláčková roláda
Potřebujete: 1/2 hrnku pískového cukru, 5 vajec, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa, Tuk na potření papíru na pečení nebo alobaluNáplň: 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 hrnku pokrájeného kompotovaného ananasu nebo jiného ovoce (můžeme vynechat)
Bez kynutí na vále rozválíme placku a kolečkem vytváříme čtverce, na které dáváme doprostřed různé náplně (povidlovou, ořechovou, makovou a tvarohovou).
Každý čtverec zavážeme na koláček protilehlými konci. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a pokládáme jeden koláček vedle druhého, aby se trochu dotýkaly. Pokapeme máslem a pečeme dozlatova. Po vyndání necháme koláčky na plechu a pokapeme je jedním rozpouštěným máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí oddělujeme koláčky a dáváme na ošatku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka