Máslové sušenky
Máslové sušenky si můžete ze čtyř surovin připravit doma, jsou úžasně křehké, sladké tak akorát a hrozně dobré! Dají se připravit i jako vánoční cukroví.
- 275 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Na vále zpracujeme všechny suroviny v hladké těsto (pokud se příliš drobí, přidejte trochu teplé vody). Z těsta uděláme válečky, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky ideálně přes noc, ale s těstem se dá pracovat i za kratší dobu.
Válečky nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem ne příliš natěsno u sebe, při pečení se trochu rozjedou.
Můžeme vytvořit vroubkování vtlačením vidličky. Pečeme asi 10 minut na 180°C, jakmile začnou zlátnout, z trouby vyndáme, chvilku necháme odpočinout a stáhneme z plechu. V uzavřené dóze vydrží několik dní.
Související
-
Povidlové taštičky s praženou strouhankou
Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu.
-
Švestkový koláč s mákem
Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.
-
Nepečený dort se zakysanou smetanou
Smetanový dort s čerstvým ovocem je jedno z klasických letních potěšení. Díky tomuto receptu si léto budete moci připomenout i ve chvílích, kdy nemáte čerstvé ovoce...
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.