Máslové sušenky
Máslové sušenky si můžete ze čtyř surovin připravit doma, jsou úžasně křehké, sladké tak akorát a hrozně dobré! Dají se připravit i jako vánoční cukroví.
- 275 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Na vále zpracujeme všechny suroviny v hladké těsto (pokud se příliš drobí, přidejte trochu teplé vody). Z těsta uděláme válečky, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky ideálně přes noc, ale s těstem se dá pracovat i za kratší dobu.
Válečky nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem ne příliš natěsno u sebe, při pečení se trochu rozjedou.
Můžeme vytvořit vroubkování vtlačením vidličky. Pečeme asi 10 minut na 180°C, jakmile začnou zlátnout, z trouby vyndáme, chvilku necháme odpočinout a stáhneme z plechu. V uzavřené dóze vydrží několik dní.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.