Čokoládové lanýže

Lanýže je dobré připravovat těsně před Vánoci. Nejen pro jejich krátkou trvanlivost, ale také proto, že jsou tak dobré, že déle než pár dnů na stole nevydrží.

Suroviny:

  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 120 ml smetany (33% tuku)
  • 2 lžíce mandlového likéru
  • kakao nebo oříšky na obalení

Postup:
Čokoládu nalámeme na kousky, dáme do misky a přilijeme smetanu. Vložíme do vodní lázně a necháme rozpustit. Nakonec přidáme mandlový likér. Zamícháme a necháme přes noc v lednici.

Krém ztuhne, ale v teplých dlaních rychle povolí, před tvarováním si můžete ruce vychladit studenou vodou. Z hmoty tvoříme kuličky a obalíme je v kakau nebo mletých oříškách. Uchováváme v chladu.

Související

  • Linecké cukroví

    Linecké a vanilkové rohlíčky jsou klasikou, která na Vánoce nechybí snad na žádném stole. Recept na linecké máte jistě svůj, my doporučujeme doplnit o citrónový krém.