Čokoládové lanýže
Lanýže jsou cukroví, které připravujeme na poslední chvíli. Je to dobré nejen pro jejich krátkou trvanlivost, ale také proto, že jsou tak dobré, že déle než pár dnů na stole nevydrží.
- 400 g kvalitní hořké čokolády
- 120 ml smetany (33% tuku)
- 2 lžíce mandlového likéru
- kakao nebo oříšky na obalení
Mascarpone vyklopíme do misky a krátce prošleháme. Čokoládu mezitím rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladnout. Poté smícháme dohromady, přidáme amaretto a kávu.
Vložíme do uzavíratelné misky nejméně na 2 hodiny a dáme do lednice. Ze ztuhlé hmoty ukrajujeme kousky ze kterých vytvoříme kuličky a dáme přes noc opět chladit. Na závěr obalíme v kakau.
Související
-
Linecké cukroví
Linecké a vanilkové rohlíčky jsou klasikou, která na Vánoce nechybí snad na žádném stole. Recept na linecké máte jistě svůj, my doporučujeme doplnit o citrónový krém.
-
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky se spolu s lineckým cukrovím řadí mezi nejoblíbenější vánoční druhy cukroví. Tyhle jsou krásně křehké a úplně se rozplynou na jazyku.
-
Sněhové pusinky s čokoládou
Pokud vám při pečení cukroví zbydou bílky a nevíte co s nimi, upečte pusinky! Křehké, sladké, zdobené čokoládou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.