Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže, rychlé nepečené cukroví

Lanýže je dobré připravovat těsně před Vánoci. Nejen pro jejich krátkou trvanlivost, ale také proto, že jsou tak dobré, že déle než pár dnů na stole nevydrží.

Suroviny:

  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 120 ml smetany (33% tuku)
  • 2 lžíce mandlového likéru
  • kakao nebo oříšky na obalení

Postup:
Čokoládu nalámeme na kousky, dáme do misky a přilijeme smetanu. Vložíme do vodní lázně a necháme rozpustit. Nakonec přidáme mandlový likér. Zamícháme a necháme přes noc v lednici.

Krém ztuhne, ale v teplých dlaních rychle povolí, před tvarováním si můžete ruce vychladit studenou vodou. Z hmoty tvoříme kuličky a obalíme je v kakau nebo mletých oříškách. Uchováváme v chladu.

Související

  • Linecké cukroví

    Linecké a vanilkové rohlíčky jsou klasikou, která na Vánoce nechybí snad na žádném stole. Recept na linecké máte jistě svůj, my doporučujeme doplnit o citrónový krém.