Čokoládové lanýže

Lanýže jsou cukroví, které připravujeme na poslední chvíli. Je to dobré nejen pro jejich krátkou trvanlivost, ale také proto, že jsou tak dobré, že déle než pár dnů na stole nevydrží.

Ingredience
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 120 ml smetany (33% tuku)
  • 2 lžíce mandlového likéru
  • kakao nebo oříšky na obalení

Mascarpone vyklopíme do misky a krátce prošleháme. Čokoládu mezitím rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladnout. Poté smícháme dohromady, přidáme amaretto a kávu.

Vložíme do uzavíratelné misky nejméně na 2 hodiny a dáme do lednice. Ze ztuhlé hmoty ukrajujeme kousky ze kterých vytvoříme kuličky a dáme přes noc opět chladit. Na závěr obalíme v kakau.

Související

  • Linecké cukroví

    Linecké a vanilkové rohlíčky jsou klasikou, která na Vánoce nechybí snad na žádném stole. Recept na linecké máte jistě svůj, my doporučujeme doplnit o citrónový krém.

  • Vanilkové rohlíčky

    Vanilkové rohlíčky se spolu s lineckým cukrovím řadí mezi nejoblíbenější vánoční druhy cukroví. Tyhle jsou krásně křehké a úplně se rozplynou na jazyku.

  • Sněhové pusinky s čokoládou

    Pokud vám při pečení cukroví zbydou bílky a nevíte co s nimi, upečte pusinky! Křehké, sladké, zdobené čokoládou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?