Masarykovo cukroví
Prý ho měl rád prezident Masaryk. Ověřit to neumíme, každopádně nám chutná moc.
- 170 g lískových ořechů
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 žloutek
Postup:
Lískové ořechy dáme do trouby vyhřáté na 200°C asi na pět minut, poté přesypeme do utěrky a promneme, tím zbavíme ořechy slupek. Zalijeme horkou vodou a necháme změknout.
Mezitím připravíme těsto: smícháme mouku a cukr, přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a žloutek a vypracujeme.
Do hotového těsta přidáme nasekané ořechy, dobře rukama prohněteme a utvoříme válečky o průměru asi5 cm. Dáme do lednice nejlépe přes noc a pak válečky nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Poklademe na pečicí papír a dáme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme do růžova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.
Související
-
Linecké cukroví
Linecké a vanilkové rohlíčky jsou klasikou, která na Vánoce nechybí snad na žádném stole. Recept na linecké máte jistě svůj, my doporučujeme doplnit o citrónový krém.
-
Vynikající nepečené cukroví, které zvládne každý
I takový recept nám poskytly majitelka pekárny ve Vysokém Mýtě Jiřina Duchoslavová a zkušená cukrářka Pavla Horáčková. V Radioporadně jsme se i pobavili na téma Vyp...
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.