Masarykovo cukroví

Prý ho měl rád prezident Masaryk. Ověřit to neumíme, každopádně nám chutná moc.

Suroviny:

  • 170 g lískových ořechů
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 žloutek

Postup:
Lískové ořechy dáme do trouby vyhřáté na 200°C asi na pět minut, poté přesypeme do utěrky a promneme, tím zbavíme ořechy slupek. Zalijeme horkou vodou a necháme změknout.

Masarykovo cukroví

Mezitím připravíme těsto: smícháme mouku a cukr, přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a žloutek a vypracujeme.

Do hotového těsta přidáme nasekané ořechy, dobře rukama prohněteme a utvoříme válečky o průměru asi5 cm. Dáme do lednice nejlépe přes noc a pak válečky nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Poklademe na pečicí papír a dáme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme do růžova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.

Související