Masarykovo cukroví
Prý ho měl rád prezident Masaryk. Ověřit to neumíme, každopádně nám chutná moc.
- 170 g lískových ořechů
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 žloutek
Postup:
Lískové ořechy dáme do trouby vyhřáté na 200°C asi na pět minut, poté přesypeme do utěrky a promneme, tím zbavíme ořechy slupek. Zalijeme horkou vodou a necháme změknout.
Mezitím připravíme těsto: smícháme mouku a cukr, přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a žloutek a vypracujeme.
Do hotového těsta přidáme nasekané ořechy, dobře rukama prohněteme a utvoříme válečky o průměru asi5 cm. Dáme do lednice nejlépe přes noc a pak válečky nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Poklademe na pečicí papír a dáme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme do růžova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.
Související
-
Linecké cukroví
Linecké a vanilkové rohlíčky jsou klasikou, která na Vánoce nechybí snad na žádném stole. Recept na linecké máte jistě svůj, my doporučujeme doplnit o citrónový krém.
-
Vynikající nepečené cukroví, které zvládne každý
I takový recept nám poskytly majitelka pekárny ve Vysokém Mýtě Jiřina Duchoslavová a zkušená cukrářka Pavla Horáčková. V Radioporadně jsme se i pobavili na téma Vyp...
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.