Masarykovo cukroví

Prý ho měl rád prezident Masaryk. Ověřit to neumíme, každopádně nám chutná moc.

Ingredience
  • 170 g lískových ořechů
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 žloutek

Postup:
Lískové ořechy dáme do trouby vyhřáté na 200°C asi na pět minut, poté přesypeme do utěrky a promneme, tím zbavíme ořechy slupek. Zalijeme horkou vodou a necháme změknout.

Masarykovo cukroví

Mezitím připravíme těsto: smícháme mouku a cukr, přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a žloutek a vypracujeme.

Do hotového těsta přidáme nasekané ořechy, dobře rukama prohněteme a utvoříme válečky o průměru asi5 cm. Dáme do lednice nejlépe přes noc a pak válečky nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Poklademe na pečicí papír a dáme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme do růžova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Související

  • Linecké cukroví

    Linecké a vanilkové rohlíčky jsou klasikou, která na Vánoce nechybí snad na žádném stole. Recept na linecké máte jistě svůj, my doporučujeme doplnit o citrónový krém.

  • Vynikající nepečené cukroví, které zvládne každý

    I takový recept nám poskytly majitelka pekárny ve Vysokém Mýtě Jiřina Duchoslavová a zkušená cukrářka Pavla Horáčková. V Radioporadně jsme se i pobavili na téma Vyp...

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.