Lohenice jsou rájem rybářů, plavců a jezdců

11. říjen 2020

Nové originální muzeum odstředivek a máselnic otevřeli v Lohenicích u Přelouče. Do obce se jezdí také v létě za koupáním, celoročně na rybolov a na procházku do okolních lesů. Mají tam i parkurové závodiště a naučnou stezku.

Pět zastavení na naučné stezce připomíná krásy tamní přírody, která by možná v budoucnu mohla zcela zmizet. U Lohenic se totiž zvažuje obnova těžby štěrkopísku. To je i důvod vzniku této trasy, kterou nazvali Naučná stezka za záchranu lesa. Vede mimo jiné kolem rybníku Buňkov a Mělicko-lohenických písníků. Voda je s historií obce velmi úzce spjata. Místní se museli dříve často vyrovnávat s rozvodněným Labem. To měnilo v průběhu staletí svá koryta a zůstalo po něm v Lohenicích několik slepých ramen.

Koupaliště, parkur, cyklotrasy

S vodou je v Lohenicích život úzce spojen i dnes, zvláště si toto místo oblíbili rybáři. Dokonce se o Lohenicích mluví jako o rybářském ráji. V létě se pak do Lohenic jezdí za koupáním. Mělicko-lohenické písníky jsou oblíbeným přírodním koupalištěm nejen pro místní. Do místních kempů jezdí s oblibou lidé i ze vzdálenějších koutů naší země. Láká je obvykle průzračná voda, kterou přirozeně čistí písečné podloží. Jedná se totiž o zatopené lomy po těžbě štěrkopísku.

Písníky u Lohenic jsou také oblíbeným cílem milovníků řady vodních sportů. Další sportovní aktivitou, pro kterou je obec známá, je parkur. Parkurové závodiště v Lohenicích je přístupné profesionálům, amatérům, ale i těm, kteří si chtějí se svým koněm skok přes překážky vyzkoušet. Pasoucí se koně v okolí závodiště tvoří další poetickou kulisu, u které se rádi zastavují i cyklisté, kteří kolem po jedné z řady cyklotras projíždí.

Muzeum odstředivek a máselnic

Název Lohenice je prý odvozen od úrodných luhů a hájů, které obec obklopovaly. Ustálil se ale až v 16. století, i když osídlení na tomto místě je minimálně o dvě století starší, jak o tom mluví první písemná zmínka z roku 1226. Dnešní podoba vesnice pochází především z 19. století, o čemž svědčí i nápisy na domech na návsi nebo křížek z roku 1861. Dřevěná zvonička na návsi je novodobější, zvon pochází z té původní, která nebyla už v dobrém stavu, a museli ji před pár lety nahradit novou.

Nově otevřené unikátní Muzeum odstředivek a máselnic v Lohenicích

Do historie návštěvníky Lohenic pak zavede také originální nově otevřené Muzeum odstředivek a máselnic. Jeho autor Roman Hutla se ke sbírání odstředivek na mléko dostal vlastně náhodou. Jak sám říká, kdysi koupil jednu, dostal druhou a když už měl ve své sbírce tři, neuměl přestat. Dnes vlastní dokonce přes 160 odstředivek, což je zatím nepotvrzený český rekord. Jeho sbírka je opravu unikátní a řadu z exponátů podle něj není možné zhlédnout v žádném jiném muzeu u nás. V expozici v bývalém kravíně je k vidění také řada máselnic, bandasek a všeho okolo mléka. Mají tam i staré zemědělské stroje, truhlářský koutek apod.

Spustit audio

Související