Makov má starý kostel a mladé kapličky

Makovský kostel svatého Víta byl původně románskou stavbou  postavenou v jedenáctém století. Oproti tomu kapličky vyrostly v polích kolem vesnice teprve před pár lety. 

Obec leží na úpatí Českomoravské vrchoviny 10 km od Litomyšle, po cestě do Nových Hradů. První písemná zpráva o Makovu je z roku 1349. O původu názvu se vedou spory, zda je odvozené od planě rostoucího máku, případně od jména možného lokátora Maka, čí Makovského. 

ominantou Makova je kostel sv. Víta s věží vyskou 42 metrů. Dobové zprávy se o tomto kostelu zmiňují už za vlády posledních Přemyslovců. Byl několikrát přestavován, naposledy v roce 1999, kdy dostal novou fasádu, krov i střešní krytinu.

Fresky Mikoláše Alše jsou plné ďáblů

Makovský kostel se jako jeden z mála v Čechách může pochlubit vnitřními freskami od národního malíře Mikoláše Alše. Velkoformátové dílo v kněžišti zobrazuje příchod věrozvěstů a přestože je Alšem podepsáno, datováno do roku 1900, malovali ho Alšovi žáci Karel Rašek a Karel Záhorský.

Freska dle návrhu Mikoláše Alše z roku 1900 v makovském kostele

Kostel má mimo jiné také unikátní hodinový stroj z roku 1879, kvůli kterému museli makovští zvýšit věž kostela o čtyři metry. Aby hodiny fungovaly tak jak mají, stará se o ně místní hodinář pan Dudycha, který musí několikrát do týdne vylézt prudkým schodištěm do třetího patra a hodiny promazat a natáhnout.

Unikátní hodinový stroj posunuje ručičky na ciferníku věžních hodin makovského kostela

Tyto hodiny jsou nejen přesné, ale i velmi krásné. Litinový rám je zdobený volutami a nezvykle tvarované kyvadlo je složené z litinové a dřevěné části. Stejný hodinový stroj je možné vidět v expozicích Muzea hlavního města na Florenci. 

Věž makovského kostela je 37,5 metrů vysoká. A z oken báně jsou nádherné výhledy na všechny světové strany. Kromě Litomyšle a Růžového paloučku  jsou vidět hřbety Orlických hor i Krkonoš. Na dohled jsou  také dvě kapličky, které postavil místní hospodář Jiří Vopařil. Ten je stavěl jako napomenutí, zdvižené prsty v krajině, aby si lidé uvědomili, jak nevděčně se k půdě, která nás živí, chováme. Zatímco první kapličku, připomínající spíš boží muka, postavil z kamene sám, s druhou mu už pomáhal restaurátor Vítek Fogl a s výzdobou místní malíř.

Vítek Fogl opravuje statek a restauruje sochy

Vítek Fogl je mladý restaurátor, specializující se na obnovu dřeva. Ke své práci potřebuje dostatek odvětrávaného prostoru a toho mu statek na kraji Makova nabízí dostatečně. Pokud zrovna nepracuje na zakázkách pro kostely, věnuje se rekonstrukci statku, který byl po letech kolektivního hospodaření na spadnutí. 

Vítek Fogel vrací krásu dřevěným sochám

Čas od času ale Vítek Fogl z Makova odjíždí mimo Čechy, s přáteli pomáhá budovat Seleziánské centrum ve Staré Zagoře v Bulharsku. Tam pro děti z nejchudších rodin staví školu a herní centrum. Pokud při své návštěvě Makova Vítka zastihnete, nechte si od něho vyprávět, ať už o zvonech makovského kostela, nebo o památkách Staré Zagory. Ani v jednom Vás nezklame!

Spustit audio

Související