Meruňkovo-kokosové kuličky se zázvorem (rychlá a zdravá varianta)

Vánoční cukroví je výborné, ale většinou ne moc zdravé. Zkuste vynikající meruňkovou variantu oblíbených kokosových kuliček podle Moniky Kořínkové.

Ingredience
  • 150 gramů sušených meruněk,
  • 100 gramů strouhaného kokosu,
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • půl lžičky kurkumy
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • půl lžičky vanilkového extraktu
  • sůl
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • + strouhaný kokos na obalení

Meruňky přelijte vroucí vodou (pro raw variantu použijte vodu studenou a nechte je nabobtnat do druhého dne) a nechte asi 15 minut odležet, poté sceďte.

Meruňky rozmixujte s kokosem, citronovou šťávou, kurkumou, čerstvým strouhaným zázvorem, vanilkou, solí a javorovým sirupem nebo medem na hladkou pastu.

Pokud se hmota příliš lepí, vmíchejte ještě trochu kokosu. V opačném případě přidejte na sirupu nebo meruňkách. Hmotu nechte alespoň dvě hodiny v chladu odležet a poté z ní tvarujte malé kuličky, kterém můžete ještě obalit v kokosu.

autor: Monika Kořínková

Související

  • Vosí hnízda

    Vosí hnízda, nebo včelí úly? Je jedno, jak tomu říkáte, podstatné je, že tohle nepečené cukroví chutná skvěle a na vánočním stole by nemělo chybět.

  • Vanilkové rohlíčky

    Vanilkové rohlíčky se spolu s lineckým cukrovím řadí mezi nejoblíbenější vánoční druhy cukroví. Tyhle jsou krásně křehké a úplně se rozplynou na jazyku.

  • Linecké cukroví s citrónovým krémem

    Vánoce přijdou za pár týdnů a hospodyňky už listují v kuchařkách a časopisech a vybírají co upečou. A linecké cukroví na stolech mnoha domácností nebude chybět.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.