Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky se spolu s lineckým cukrovím řadí mezi nejoblíbenější vánoční druhy cukroví. Tyhle jsou krásně křehké a úplně se rozplynou na jazyku.

Ingredience
  • 80 g vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 280 g hl. mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 2 žloutky

Ořechy umeleme najemno a na vál prosejeme mouku a cukr. Přidáme ořechy, žloutky a máslo. Zpracujeme v hladké těsto, které dáme alespoň na půl hodiny do lednice. Z kousků těsta tvarujeme rohlíčky a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova.

Upečené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem, můžeme přidat i zrníčka z lusku vanilky.

Související

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.