Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky se spolu s lineckým cukrovím řadí mezi nejoblíbenější vánoční druhy cukroví. Tyhle jsou krásně křehké a úplně se rozplynou na jazyku.
- 80 g vlašských ořechů
- 200 g másla
- 280 g hl. mouky
- 80 g cukru moučka
- 2 žloutky
Ořechy umeleme najemno a na vál prosejeme mouku a cukr. Přidáme ořechy, žloutky a máslo. Zpracujeme v hladké těsto, které dáme alespoň na půl hodiny do lednice. Z kousků těsta tvarujeme rohlíčky a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova.
Upečené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem, můžeme přidat i zrníčka z lusku vanilky.
Související
-
Klášterní rohlíčky
Rohlíčky s čokoládou uvnitř i navrchu, sypané vlašskými ořechy. Křehké cukroví, které Vám provoní při pečení celý byt.
-
Linecké cukroví s citrónovým krémem
Vánoce přijdou za pár týdnů a hospodyňky už listují v kuchařkách a časopisech a vybírají co upečou. A linecké cukroví na stolech mnoha domácností nebude chybět.
-
Perníčky podle vyhlášeného pardubického perníkáře Pavla Janoše
Na pečení cukroví je možná ještě brzy, ale na perníčky zadělejte teď. Přinášíme vám recept od pardubického perníkáře Pavla Janoše.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.