Michal Widenský přibližuje svět dětí dospělým. A zase naopak

6. srpen 2020

Michal Widenský z Pardubic sbírá historické hračky. Rád je opravuje a také fotí. A to dost netradičním způsobem. 

Michal Widenský je nejen sběratel, ale také Toy Stylist and Photographer. Tedy stylista hraček a fotograf, jak svoji činnost, možná jako první v Česku, pojmenoval. Rozbitým hračkám Michal Widenský navrací život a svým způsobem dává také nový rozměr. Hračky fotí rád v přírodě, vytváří z nich různé scenérie a obrazy. Specialitou Michala Widenského jsou dioramata, která často připomínají důležité momenty naší historie.  

První byl kinematograf

Příběh sběratelské vášně Michala Widenského začal u jedné malé krabičky, kterou objevil před více než čtvrtstoletím. „V domě rodičů manželky jsem našel krabičku s různými součástkami, byl i takový malý komínek. Vypadal jako kamínka, ale byla to plechová hračka, filmová promítačka,“ popisuje sběratel.

Turnaj juniorů -Pardubice 1937

Michal Widenský je technik, proto se zaměřuje především na mechanické hračky, zejména z období první republiky. Sbírá hlavně plechové hračky s pohonem, ale zajímají ho také dřevěné, papírové nebo gumové hračky. Řadu let se Michal Widenský věnuje hračkám od firmy Baťa a.s., část jeho sbírky je vystavená v expozici „Princip Baťa - Dnes fantazie, zítra skutečnost“ ve Zlíně. Kolekce těchto gumových hraček patří k největším na světě.  

Muzeum technických hraček

Michal Widenský se zaměřuje na plechové hračky firmy HUSCH, nejvýznamnějšího československého výrobce z období první republiky. S kolegou Miroslavem Smahou v roce 2017 připravili expozici s hračkami této firmy. K vidění je na zámku v Litvínově. Dokumentuje produkci plechových hraček od roku 1925 do roku 1938. Vystavené jsou ale i hračky z období pokračující výroby v letech 1938-1945. V současné době Michal Widenský připravuje odbornou publikaci o výrobcích firmy HUSCH.

Michal Widenský, společně s Miroslavem Smahou, založili v roce 2008 Muzeum technických hraček. Nesídlí v konkrétním objektu, ale připravuje putovní i stálé výstavy po celém Česku. Na nich návštěvníci uvidí nejen československé mechanické hračky a stavebnice, ale také výrobky německých, francouzských nebo rakouských firem.

Historické hračky ze sbírky Michala Widenského a Muzea technických hraček si můžete prohlédnout ve stálé expozici areálu Děkanského dvora na Třebízského náměstí ve Velvarech, v historickém objektu Regionálního muzea v Mělníku nebo na zámku v Děčíně.

O hračky Michala Widenského mají zájem i filmaři. Kousky z jeho sbírky se objevily ve výpravném historickém seriálu Marie Terezie, filmu Nabarvené ptáče, hrají i ve snímku o Emilu Zátopkovi nebo seriálu o životě Boženy Němcové.  

Malé velké hračky

Michal Widenský je autorem celé řady dioramat, tedy scén, které se snaží navodit dojem skutečnosti. Jde vlastně o dobový obraz s plastickými prvky. Hlavní roli hrají hračky. Tak vzniklo například dioráma z kurtu Pardubické juniorky, zasazené do roku 1937. K některým historickým výjevům musel Michal Widenský figurky dotvořit, například postavu T. G. Masaryka pro historické dioráma „T.G.Masaryk a jeho nová Škoda Hispano-Suiza, květen 1926".

Diorama Poslední skautský tábor 1938

„Mojí snahou je přiblížit tvorbou svět dětí dospělým a svět dospělých dětem,“ vysvětluje Michal Widenský. Vyjadřují to mimo jiné i fotografie hraček, které vznikají přímo v přírodních scenériích. „Pro tyto obrazy, které pak vypadají jako v reálném měřítku, vytvářím třeba umělé skály nebo i patníky. Vozím je na místo, které si vyberu, rád mám třeba okolí Adršpachu. Fotky potom používám pro tvorbu kalendářů, výstavy, reklamu a publikace Muzea technických hraček,“ dodává sběratel.

autor: BRA
Spustit audio

Související