Na svatbě musí všechno ladit. Od bot až po makronky
Jak zorganizovat svatbu, aby všechno ladilo? Na jaké detaily nezapomenout? To všechno se dozvíte na Svatebním veletrhu, který se o víkendu 26.1. – 27.1. koná v ČSOB Pojišťovně v Pardubicích.
Svatby ve stylu hvězdných válek nebo pro změnu v motorkářském? Nic není problém pro Libora Pecinu, který dodává svatební obuv pro dámy i pány a během své praxe se setkal s nejrůznějšími výstřelky. Ptali jsme se ho i na zásady správného výběru společenské obuvi.
Nejdůležitější je boty skutečně pořádně vyzkoušet. A rozhodně ne po ránu, kdy je noha ještě odpočatá a není oteklá. „To bývá největší problém. Boty zkoušejte raději odpoledne, kdy už nějaký čas stojíte na nohou,“ říká Libor Pecina.
Nejlepší materiál je kůže, která se vytvaruje podle nohy a je k ní tolerantnější, než tvrdá umělá hmota. „Proto je důležité, aby vnitřek obuvi byl vždy kožený. Vlastní povrch boty, tedy to, co je vidět, pak upravíme podle přání zákazníků. Dámy si často přejí saténové nebo lakované střevíce, tak je mají mít,“ říká Libor Pecina.
Trendy jsou hnědé boty k modrému obleku
Muži to mají při výběru společenských bot jednodušší. „Ale taky se občas setkáváme se zajímavými požadavky. Třeba taková svatba ve znamení Metaxy. Ta musela být do žluta. Tak jsme našili do bot žlutou nit, přidali žluté tkaničky a originální boty byly na světě,“ vypráví Libor Pecina.
Čtěte takéŽenich musí ladit s nevěstou, ne s ubrousky na stole
Společenské boty černé barvy jsou na ústupu. Hodně se teď nosí hnědé boty, které dobře pasují k modrým oblekům. A vyrábějí se nejen hnědé, ale i modré a vínové. Je důležité sladit barvu bot s ostatními doplňky.
Makronky – královny mezi sladkostmi
Makronky jsou skutečně současným cukrářským trendem. Vyrábějí se z mandlové mouky, bílků a cukrového rozvaru. Ale chuťově nejlákavější je samotný vnitřek makronky. „Tam patří lahodné krémy. Není důležitá barva, ale spíš obsah, aby chutnal. Když kousnete do makronky, musíte cítit rozkoš. Největším trendem poslední doby je slaný karamel. Ale nebojte se, je tam jen trochu přidané himalájské soli, dáváme ho tam, když se karamel vyrábí. A vznikne tak příjemná karamelová chuť.
Makronky jsou poměrně náročné na přípravu. Stálo nás to měsíc a půl denního pečení a učení metodou pokus a omyl. Ale vyplatilo se,“ říká cukrářka Regina Gauglizt z Chrudimi.
Také svatební tabule by měla korespondovat s barvami, které si svatebčané vyberou jako ústřední.
„Ano, většinou to tak je. Dort dokážeme přizpůsobit přání nevěsty, dáme tam květy, které patří i do svatební kytice. Když děláme makronky, tak je zase ladíme k barvě ubrousků a podobně,“ uzavírá Regina Gauglizt.
Související
-
Plánujete svatbu a jste puntičkáři? Půlroční příprava vám...
Tedy pokud si chcete vybrat konkrétní místo a datum podle přání. Například svatba na Kunětické hoře se teď v lednu plánuje už na červencové dny. A podobně je to s o...
-
Češi jsou na dorty stále náročnější, cukráře čekají výzvy
Výroba dortů se za posledních 25 let výrazně změnila a cukráři propadají stále šílenějším nápadům, s kterými zákazníci přicházejí.
-
Změna křestního jména, svatba na louce? Matrika to zařídí
Cestu na matriční úřady by si lidé měli najít v případě, když potřebují vydat rodný, oddací, nebo úmrtní list. Matrika vydává i doklady o registrovaném partnerství.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.