Motá drátky a vsazuje kameny. Šperkařka na Rabouni tvoří šperky s nápadem

30. květen 2024

Šperkařka Zuzana Melckenbeeck Vysoká má stále nové nápady, které si nenechává pro sebe. Ve své stodole na Rabouni kousek od Luže pořádá kurzy, kde učí zájemce vyrábět tepané, drátkované nebo cínované šperky.

„Teď jsem vyzkoušela novou techniku, což je omotávání drátku drátkem. Tenčím se omotává ten silnější a dělá to zajímavé reliéfy. Myslela jsem, že mě to nebude bavit, ale opak je pravdou,“ směje se šperkařka.

Když ti bude úzko, foukni

Mezi další originální nápady šperkařky Zuzany patří přívěsek, který připomíná píšťalku. Zvuk ale nevydává. Zuzana šperk pojmenovala úzkovka. Na její výrobě spolupracovala s psychology.

Bleděmodrý larimar patří mezi nejoblíbenější kameny šperkařky Zuzany Melckenbeeck Vysoké

„Je to úzká trubička, do které je vsazený minerál. Ve stavech stresu se do úzkovky z chirurgické oceli nepíská, ale vydechuje. Když jste nervózní a ve stresu, tak úzkovku jednoduše chytnete a několikrát do ní dlouze vydechnete. Příští týden pojede úzkovka dokonce na Mezinárodní veleletrh vědy do Prahy,“ usmívá se šperkařka.

Oblíbený kámen larimar

Larimar je bleděmodrý kámen, kterému se také říká delfíní kámen. Patří mezi nejoblíbenější kameny šperkařky Zuzany Melckenbeeck Vysoké.

„Tenhle kámen je z Dominikánské republiky. Je tam jediné naleziště na světě a našel se poměrně nedávno, asi před osmdesáti lety. Stále vzácnější jsou vltavíny. Kameny kupuju na mineralogických burzách, snažím se bez překupníků,“ vysvětluje šperkařka, která pořádá tuto sobotu 1. června na Rabouni u Luže Rabouňský JARMARoK.

„Sdružili jsme místní řemeslníky a regionální výrobce a vytváříme jarmark, kde se bude prodávat nebo vyměňovat zboží. Chceme to zaměřit i na udržitelnost, bude tam i bazárek s věcmi, které doma najdeme a nepotřebujeme, ale jsou stále dobré. Chceme, aby se děti naučily udržitelnosti. A samozřejmě nebudou chybět po celý den koncerty, divadla, žongléři, je to takový festival pro celou rodinu,“ zve do své stodoly i na louku podnikavá Zuzana.

Jak si vyrobit prstýnek se spirálkou? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související