Na co je dobrá africká tráva nebo koňské žíně? Čalouníci vědí!

13. srpen 2020

Šikovných čalouníků, kteří dovedou renovovat stará křesla, pohovky nebo třeba sedačky do starých automobilových veteránů, není mnoho. Je to řemeslo, které vyžaduje obrovskou trpělivost.

A patří k tomu i rozpíchané ruce od tisíců drobných hřebíčků, které se musí vytáhnout a zase zatlouct. Navíc skutečně dobrý čalouník nedá dopustit na staré postupy a technologie. My jsme natáčeli s Tomášem Pražákem v jeho čalounické dílně v Holicích, kde renovuje většinou starožitné věci.

Křeslo se musí odstrojit až na rám

Přetáhnout nový potah přes starou látku? To neexistuje.  Renovace křesla vyžaduje jeho úplné odstrojení až na rám a pak zbrusu nové osazení. Na základní rám (tedy spodek křesla) se natlučou jutové popruhy.

„Žádný polyester, ten v té době neexistoval. Na popruhách jsou pružiny, které se všívají do rozkresu, který je daný pro každý tvar. Výška pružin je také daná. Pružiny se vyvazují jutovým motouzovým provázkem. Existují křížové, německé, anglické uzly. Někdy si připadám jako Spiderman,“ říká Tomáš Pražák. Mnoho provázků se musí zauzlovat tak, aby se pružiny zpevnily.

Africká tráva není seno

K rámu se přišije jutová tkanina a na tkaninu se pokládá první vrstva. Čalouník Tomáš Pražák používá na hrubé vyplnění africkou trávu. Je to list palmy, který se k nám dováží, ale není příliš k dostání. Vlastnosti africké trávy jsou výborné v tom, že ji můžete ohnout několikrát tam a zpátky a nepraskne. Životnost je tím pádem dlouhá. Další vrstvu tvoří koňské žíně.

„ Z trávy se totiž udělá jen hrubý polštář, který dokáže vyplnit nerovnosti od pružin a vydrží. Přes trávu se natáhne další jutová tkanina a pak přicházejí na řadu koňské žíně. Ty se musí opatrně rozmotat a jednotlivé vlasy rozplést a nacupovat, aby to udělalo krásný měkký polštářek. Přes koňské žíně se dá další plátno a přitáhne se. Další vrstvou je vata a teprve potom potahová látka,“ vysvětluje Tomáš Pražák.

Několik výplňových materiálů a spoustu technologických procesů. Křeslo se musí rozebrat na prvočinitele a znovu ustrojit podle historické předlohy. Takové křeslo má pak velkou hodnotu. Tomáš Pražák pokračuje v čalounické tradici svého dědy a dělá mu čest.

Spustit audio

Související