Nadměrné užívání vitamínů v tabletách je k ničemu. Až na jednu výjimku - vitamín D

5. únor 2020

Někteří lidé přeceňují  význam vitamínů, možná i pod tlakem reklamních spotů na různé pilulky údajně plné zdraví. Podle doktora Jana Tišera existuje mnoho studií, které nepotvrdily větší odolnost organismu při preventivním užívání vitamínů. Výjimkou je vitamín D.

„Navíc se může stát, že lidské tělo při dlouhodobém užívání různých multivitamínů ztratí schopnost získávat je z normální potravy. Zvykne si prostě na tablety. Když je potom přestanete užívat a odjedete třeba na dovolenou, onemocníte tam. Chybí vám ten nadbytek, kterým tělo uměle vyživujete,“ vysvětluje MUDr. Tišer.

Vitamín C jako prevence

Nechte si v záloze vitamín C, když na vás tzv. něco leze. Právě v té fázi, kdy cítíte, že vám není úplně dobře, zkuste kombinaci vitamínu C a vápníku.

Čtěte také

„Mám s tím dobrou zkušenost. V případě nutnosti dáváme kombinaci kyseliny askorbové a kalcia. A často se to vyplatí, podaří se nám předejít vypuknutí onemocnění v podobě nepříjemného nachlazení,“ vysvětluje MUDr. Tišer.

Na céčko by si ale měli dát pozor lidé, kteří užívají léky na močové cesty, konkrétně sulfonamidy. Kyselina askorbová svou kyselostí tyto léky neutralizuje a tím ztrácejí svou účinnost.

Dopřejte v zimě tělu vitamín D

Slunce potřebujeme kvůli tvorbě vitamínu D. Proto lékaři doporučují během zimních měsíců tělo vitamínem D přikrmovat. A to už od mládí. Následky nedostatku vitamínu D přicházejí kolem padesátky v podobě osteoporózy, tedy řídnutí kostí. To je nemoc, která se nedá úplně vyléčit.

„Proto doporučujeme už u dětí užívat kapičky aspoň přes zimu. U nás je dostupný vitamín D ve formě kapek, stačí patnáct kapek jednou za týden. Vitamín D je na předpis, ale každý si může požádat svého praktického lékaře o předepsání,“ říká MUDr. Jan Tišer a varuje před nedostatkem vápníku u českých dětí: „Od dvaceti let nám už vápník z kostí jenom ubývá. Co tam nedostaneme do dvaceti let, to už se nám tam nepodaří doplnit nikdy.“

Spustit audio

Související