Navštivte s námi Athény východních Čech

18. květen 2019

Tak se totiž říkávalo Chrudimi. Protože ve městě žilo mnoho známých osobností, které se proslavily právě díky filmové kameře.

Putování po filmové Chrudimi začneme v archivu. Jednak tu pracuje znalec filmového světa archivář Petr Boček a za druhé moderní budova archivu nemohla nechat bez povšimnutí pořady o architektuře (Šumná Chrudim Davida Vávry). V kulisách archivu se natáčely pořady Potomci slavných, Třináctá komnata a několika dílů genealogického seriálu Tajemství rodu (díl o Jolaně Voldánové či Barboře Polákové).

V samotném archivu má své fondy několik významných osobností.  Například rodina Morávkových (herečky Aglaia a Consuela Morávkovy), nebo Jan Skarpíšek (scénograf a televizní architekt), režisér Milan Vošmik (nejznámější chrudimský režisér).

Chrudimští absolventi 

Chrudimské gymnázium i obchodní akademii absolvovalo mnoho studentů, kteří později prorazili u filmu. Na gymnáziu například operní pěvec Bohumil Benoni, herec Vítězslav Boček, Ota Hofman (autor Pana Tau), herečka Jana Šedová (vlastním jménem Gertruda Skalová), dramatik František Zavřel (po válce souzen za spolupráci s německým okupačním režimem, umírá opuštěn všemi jako bezdomovec). Z mladší doby Jiří a Helena Vondráčkovi, herci Martin Dejdar, Kristýna Kudrnáčová, kameraman Jan Hlína, scénáristka Jana Ozoráková  a několik měsíců také operní pěvkyně Dagmar Pecková.

Stará budova gymnázia, místo, které vychovalo nejednu hvězdu stříbrného plátna

Na ochodní akademii studoval herec Vítězslav Boček (Bílá nemoc), Mirko Eliáš (Mravnost nade vše), František Filipovský (absolvoval zde abiturientský kurz), nebo spisovatel Jaroslav Havlíček.

Setkání abiturientů ve filmu z roku 1942

Na počátku května 1942 uspořádáli studenti obchodní akademie, kteří maturovali v roce 1922, abiturientské setkání po dvaceti letech. A natočili o něm v profesionální kvalitě půlhodinový film. Ozvučen byl dodatečně a speciálně k tomuto účelu byly přepsány texty písní Osvobozeného divadla Pochod stoprocentních mužů (Pochod stoprocentních absolventů) a Pražská jáva (Chrudimská jáva). Nutno připomenout, že film vznikal v době nejtužšího období heydrichiády, použití písní Osvobozeného divadla bylo tedy velmi nebezpečné. Abiturienti vytvořili také almanach, plný fotografií dokumentujících jak setkání, tak tvorbu filmu. 

Kamera! Klapka! Akce!

Filmové osobnosti spojené s Chrudimí: zleva filmař Roman Mazánek (absolvent gymnázia), Radmila Haničincová (vdova po P. Haničincovi, který v Chrudimi studoval učitelský ústav, Petr Chvojka (absolvent gymnázia, autor večerníčků), Ivanka Devátá (žila v Chrudimi u dědy a babičky), Jiří Žák (žil v Chrudimi, chodil na základní školu, Marie Tomsová (vystudovala gymnázium) a archivář Petr Boček.

Filmové výstavy  

V roce 2010 uspořádal chrudimský archiv výstavu Kamera! Klapka! Akce!, která byla zaměřena na profesionály i místní amatéry. Podobná výstava proběhla ještě o čtyři roky později k výročí chrudimského kina. Na podzim tohoto roku připravuje Petr Boček ze Státního okresního archivu rozsáhlou publikaci Filmové a televizní Chrudimsko.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.