Nedejte šanci osteoporóze: Dva jednoduché kroky, jak předejít řídnutí kostí

13. červen 2022

Osteoporóza je úbytek kostní hmoty, který můžeme ovlivnit správnou stravou a pohybovou aktivitou. Co se příliš ovlivnit nedá, jsou hormonální změny v organismu ženy. Proto je tichý zabiják kostí, jak se osteoporóze přezdívá, častější u žen po menopauze.

Podle chrudimské fyzioterapeutky Martiny Vrbové ale dnes nejsou výjimkou ani muži, a dokonce ani děti. Je to spojené právě se špatným životním stylem. Jak z toho ven? 

1. Předběhněte zabijáka kostí

Pravidlem číslo jedna je, myslet na to, že roky budou přibývat. Proto musíte být rychlejší a nenechávat osteoporózu propuknout. Myslete na to, že už po třicítce začíná tělo spotřebovávat to, co v době mládí načerpalo.

Fyzioterapeutka Vendula Vrbová

„Doporučuji zařazovat do stravy vápník, vitamin D a vitamin K2. Na K2 se často zapomíná. Je to látka, která pomáhá zabudovat vápník na správné místo, to znamená do kostí, nikoliv do cév. Vitamin D je malta, která slepí cihličky stavební hmoty -  tedy vápníku k sobě. Pokud chce žena udělat něco pro prevenci, ať doplňuje tyto tři vitamíny i v podobě potravinových doplňků, ale ať rozhodně nečeká na padesátku,“ radí fyzioterapeutka Vendula Vrbová.

Vitamin K2 v kvašených produktech

Vitamin K2 je produkt fermentace a kvašení. Najdete ho v kysaném zelí a fermentované zelenině, dnes ve formě populárního pokrmu pickles, který se dá velmi jednoduše připravit v domácích podmínkách. Další možností je fermentovaná sója. 

„Zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, ale i například semínka máku či sezamu, vynikající jsou i kostičky ze sardinek - kostru nevyhazujte. A ještě připomínám, že už naše babičky věděly, že jim ke zdraví pomohou nadrcené vaječné skořápky,“ usmívá se Vendula Vrbová. 

2. Choďte do kopce, zatínejte svaly

Na kosti výborně působí silová zátěž, tedy tlak. Nejjednodušší je využít váhu vlastního těla. To lze provádět i na židli. Sedíme a tlačíme chodidlo do podlahy. Silou zpevníme okolní kosti. Chození do kopce je také skvělá prevence osteoporózy. A nebojte se zvedání přiměřených břemen. Silovější cviky, tedy tah svalů a šlach, pomáhá remodelaci a novotvorbě kostí.

Spustit audio

Související