Největší vítězství je sám nad sebou, tvrdí instruktor bojových umění, který učí kluky pokoře

2. leden 2023

Richard Alexa je bývalý voják, instruktor japonských bojových umění, lektor kurzů přežití, který získal ocenění za záchranu života. Je lektorem bojových umění jak pro děti, tak pro dospělé. A právě japonská bojová umění ho dovedla do armády.

„Říkám dětem, že správný bojovník musí mít sílu nejen ve svalech, ale také v hlavě a v srdci.  Takový soulad by měl mít v sobě každý správný bojovník,“ říká Richard Alexa, který v Radioporadně připomněl i své dětství, kdy nastoupil v 90. letech v Pardubicích na aikido.

„Všichni jsme chtěli být hrdiny akčních filmů, kteří zametou s padouchem. Chtěli jsme mít kuklu na hlavě a zatýkat padouchy jako největší Bondové,“ usmívá se voják, který dnes vede školu tradičních japonských bojových umění a sebeobrany v Chrudimi KIDO RYU.

Stupnice zmaru a vylitý guláš

Bojové umění učí lidi kultivovat ducha a být na dobré straně. Učí také pokoře, což je velmi důležité nejen pro budoucí vojáky. Zásadní je dobré vedení. Správný učitel umí nechat spadnout své žáky na pomyslné dno, ze kterého se postupně zvedají jak fyzicky, tak psychicky jako posilněné bytosti.

„Máme dokonce zmarovou stupnici jedna až deset. A ta určuje, v jakém nepohodlí se nacházíte. A to si testujeme na soustředěních, jak dlouho vydržíme například v pozici prkno. V armádě to také probíhá. Měli jsme skvělého učitele na výcvik a ten nám dal zmar okusit. S kamennou tváří zahajoval cvičení a řekl, že očekává ztráty na obou stranách. My jsme tomu nevěřili. Po třech dnech jsme zjistili, že univerzální voják z filmu neexistuje.“

„Představte si, že máte obrovský hlad, je vám strašná zima, jste fyzicky vyčerpaní a oni vám guláš před očima vylejou do sněhu a řeknou, že nepřítel se dostal do týlu a kuchaři prostě nejsou. A vy vidíte ten guláš, jak se vsakuje do sněhu. Tady se učíte pokoře. Buď se z toho zblázníte, nebo naopak vytáhnete, co máte po kapsách, dáte to na pařez, domluvíte se s ostatními a spojíte se,“ popisuje své zážitky Richard Alexa, který má na stěně své školy napsáno: Největší vítězství je sám nad sebou.

Co má společného japonský samuraj a voják speciálních sil v 21. století? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související