Nenoste sluneční brýle celý den. Přinesou vám mizernou náladu

16. červen 2022

Sluneční brýle berou někteří lidé jako módní doplněk. Nosí je i v době, kdy slunce nesvítí, jsou jejich součástí. Člověku to ale neprospívá, mozek vnímá jen šero. Může to být příčina špatného spánku a špatné nálady. Proč to tak je, vysvětluje primář Oční kliniky Oftex Vladimír Korda.

„Lidský organismus je zvyklý na střídání dne a noci, tedy aktivity a spánku. Brýle s tmavými skly nevpustí do oka informace o příjmu slunečního záření. Přirozené denní světlo se prostě nedostane do oka, konkrétně na sítnici, která je spojena s mozkem, a ten nedostane tu správnou informaci. Proto se snižuje tvorba melatoninu - látky, která má vliv na lepší náladu a aktivitu,“ vysvětluje doktor Korda.

K moři a na hory brýle rozhodně ano

Sluneční brýle jsou nezbytné v době, kdy jedeme k moři nebo na lyže. Na bočnici brýlí by mělo být označení certifikace konkrétního výrobce. Vyvarujte se nakupování levných brýlí jen jako módního doplňku.

Dovolená

„Důležitý je kvalitní filtr. Jsou dva typy. Jeden filtruje ultrafialové záření, které je ve velkém množství škodlivé, druhý filtruje infračervené paprsky, ty působí zase na horách,“ dodává MUDr. Korda. 

Nejtmavší brýle nejsou nejlepší

„Jsou čtyři kategorie zatmavení. Když jsou skla tak tmavá, že člověku není vůbec vidět do očí, panenka reaguje tak, že se roztahuje. A to je špatně, protože vpustí ještě více nezdravého záření do oka, a to může poškodit oční pozadí, někdy i čočku vepředu,“ varuje lékař.

Záleží také na barvě a velikosti brýlí. Šedá, tmavě zelená a hnědá - tyto barvy skel zajistí očím skutečné, nezkreslené barvy. Pozor na růžové a modré barvy, ty už skutečnost zkreslují. Rozhodně nejsou dobré pro řidiče.

Čím větší průměr obrub, tím jsou oči chráněné lépe. I oční víčka jsou velmi citlivá, je potřeba je před sluncem ochránit.    

Samozabarvovací skla jsou vhodná pro dioptrické brýle. Jak fungují? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.