Svatební koláčky

Pečení svatebních koláčků má v Česku dlouhou tradici. Sejde se rodina a ochotné sousedky a od rána se začíná připravovat těsto a náplně. Na vše dohlíží nevěsta - ta sama koláčky nepřipravuje, traduje se, že by si zamotala štěstí.

Suroviny:

  • 1kg hladká mouka
  • 3 másla (2 do těsta, 1 na potření)
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • 80 g droždí
  • citrónová kůra
  • trochu mléka
  • moučkový cukr

Postup:
V mléce zaděláme droždí s cukrem. Po vykynutí dáme do mouky, přidáme žloutky, špetku soli, kůru a dvě rozpuštěná másla. Vypracujeme těsto a hotové přendáme na vál a rozdělíme na několik dílů.

Bez kynutí na vále rozválíme placku a kolečkem vytváříme čtverce, na které dáváme doprostřed různé náplně (povidlovou, ořechovou, makovou a tvarohovou).

Každý čtverec zavážeme na koláček protilehlými konci. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a pokládáme jeden koláček vedle druhého, aby se trochu dotýkaly. Pokapeme máslem a pečeme dozlatova. Po vyndání necháme koláčky na plechu a pokapeme je jedním rozpouštěným máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí oddělujeme koláčky a dáváme na ošatku.

autor: jsl