Šlehačková roláda

Lehká roláda ze čtyř surovin, která je navíc přirozeně bezlepková? Vyzkoušejte náš recept, příprava i s pečením vám nezabere víc než půl hodiny.

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 100 g cukr moučka
  • 2 lžíce kakaa

    Náplň:
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem a přisypeme kakao. V druhé míse ušleháme z bílků a špetky soli sníh a poté tuhý sníh opatrně vmícháme do kakaové směsi - použijeme metlu a sníh jen zlehka "obracíme". Menší plech vyložíme pečicím papírem, který potřeme máslem a nalijeme těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C.

Vychladlou roládu potřeme ušlehanou smetanou, do které můžeme nasekat kousky čokolády a zavineme. Servírujeme vychlazenou.

TIP: jako náplň můžeme použít pařížskou šlehačku, na kterou položíme banán. Zavineme a lehce poprášíme kakaem.

Související

  • Kynuté lívance

    Jednou za čas se vyplatí přivstat a připravit lívanečky z kynutého těsta. Zkuste je třeba hned o víkendu!

  • Švestkový koláč s mákem

    Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.

  • Roládové pohlazení

    O recept na roládu z piškotového těsta, který patří k rodinným pokladům, se podělila naše posluchačka Jana Nováková z Načešic. Vyzkoušejte ho taky!

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.