Kořeněný likér z aronie neboli černého jeřábu
Keř, kterému se lidově říká černá jeřabina, můžete najít v zahradách, parcích i na okrajích lesů. Jen těžko bychom hledali rostlinu, která má v sobě tolik prospěšných látek najednou.
Arónie má trpkou chuť, takže se nedá příliš dobře konzumovat v čerstvém stavu, ale můžete si z ní snadno připravit třeba likér!
- 2 l plodů bez stopek
- 1 l vody
- 0,5 l vodky
- 3 hřebíčky
- kousek skořicové kůry
- 1 hvězdičku badyánu
- 0,5kg cukru
- půl lžičky kyseliny citrónové
Postup:
Plody arónie opereme. Do 1 litru vody dáme arónii a koření a vaříme 30 minut, poté necháme louhovat do druhého dne.
Druhý den směs přepasírujeme přes jemné síto nebo hrubé plátno. Přidáme cukr a povaříme jen do rozpuštění cukru. Necháme vychladnout, přidáme lihovinu a kyselinu citrónovou, důkladně promícháme a nalijeme do čistě vymytých lahví.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.