Dýňové čatní
Dýně není jen polévka nebo podzimní ozdoba. Využijte tuhle krásně oranžovou zeleninu na přípravu čatní, omáčky která se skvěle hodí k masu nebo sýrům.
- 1 středně velká dýně hokkaidó
- 4 kyselejší jablka
- 6-8 stroužků česneku
- 2 velké cibule
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce oleje
- 2-3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžička mletého zázvoru
- sůl
Postup:
Dýni omyjeme, oloupeme, vydlabeme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostičky. Hokkaidó dýni nemusíme loupat, můžeme pokrájet i se slupkou, která dušením změkne.
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, oloupaná jablka bez jádřinců, koření, oloupaný a na plátky nakrájený česnek, sójovou omáčku a dusíme půl hodiny na mírném ohni. Pokud máme rádi ostřejší chuť, přidáme nakrájenou chilli papričku.
Přidáme rajčatový protlak a případně osolíme.Ještě několik minut podusíme a rovnáme do sklenic, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou. Podáváme s bílým pečivem, tvrdým sýrům nebo například ke krůtímu masu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.