Klevela, prachanda a další tipy, co s ovocem a zeleninou
Přemýšlíte, jak naložit s nadúrodou rajčat, paprik, cuket, švestek nebo jablek a hrušek? Můžete se inspirovat třeba starou českou kuchyní, nebo naopak moderními směry. Prozradíme vám pár receptů.
Naše babičky rády zpracovávaly švestky do povidel. Ta se ale musí vařit pomalu a dlouho, a proto radí gastronomická novinářka Eva Rýznerová ze švestek vyrobit méně náročnou klevelu: „Švestky stačí vypeckovat a rozvařit s cukrem. Pak je nalijete do sterilních sklenic a klasicky zavaříte.“
Švestky, stejně jako další ovoce konce léta a podzimu, je pak velmi vhodné usušit. Ze sušených hrušek můžete, podobně jako staré hospodyňky, udělat prachandu. „Jsou to vlastně usušené plátky hrušek, které se rozdrtí na prach, třeba v hmoždíři. Od toho také ten název. Hruškovou prachandu pak můžete během zimy používat místo drobenky na koláče. Je to nejen chutné, ale i zdravější,“ radí Eva Rýznerová.
Sušení, v tomto případě spíše pomalé pečení, je pak také dobrý způsob, jak zpracovat kořenovou zeleninu, tedy mrkev, petržel, celer, řepu,… „Zeleninu očistíme a nakrouháme na velmi tenké plátky. Ty pak rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme solí. Pečeme na nízkých teplotách, asi 60-70 stupňů Celsia, 6-8 i více hodin. Získáme tím podstatně zdravější chipsy,“ říká Eva Rýznerová a připojuje ještě svůj oblíbený recept na zpracování dýně.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem a koriandrem
Suroviny pro 6-8 porcí
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička žluté kari pasty (koupíte ve specializovaných obchodech)
- 1 šalotka, oloupaná
- 1 mrkev, oškrábaná
- 1 brambor, oloupaný
- 300 g pečené dýně hokkaido
- 300 ml zeleninového vývaru
- 250 ml kokosového mléka
- 1 lžička koření garam masala
- sůl a pepř
- lístky koriandru na ozdobu
Na 1 lžíci oleje rozpusťte kari pastu. Přidejte nakrájenou šalotku, mrkev a brambor. Dozlatova opečte a přidejte pečenou dýni. Zalejte zeleninovým vývarem a nechte 30 minut probublávat na velmi mírném ohni. Poté přidejte kokosové mléko (2 lžíce odložte stranou na ozdobu) a koření garam masala. Krátce povařte. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem, osolte a opepřete podle chuti. Na talířích ozdobte koriandrem a kokosovým mlékem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.