Velikonoční mazanec bez cukru a bez lepku

Mazanec na velikonoční stůl patří a není důvod si ho odpírat ani v případě potravinové alergie nebo diety. Vyzkoušejte recept od výživové specialistky Martiny Dvořákové.

Ingredience
  • 150 g tučného jogurtu (nejlépe řeckého), můžeme i kombinovat s tvarohem či čerstvým sýrem
  • 4 vejce
  • 6 vrchovatých lžic čekankového sirupu
  • 80 g lněné mouky – mleté lněné semínko zlaté
  • 30 g psyllia
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 žloutek na potření mazance a hrst sekaných mandlí na posypání

Do misky vyklepeme vejce, jogurt a přidáme čekankový sirup, vše důkladně promícháme, nejlépe ručním mixerem.

Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredience – proteinový prášek, lněnou mouku, psyllium, prášek do pečiva a oříšky. Obě směsi pak důkladně smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout.

Z lepkavého těsta uplácáme tvar mazance, ideálně na plechu vyloženém pečicím papírem. Doporučujeme si navlhčit studenou vodou ruce. Mazanec se pak lépe tvaruje, protože těsto je lepkavé. Pokud by bylo těsto tekuté, přidejte ještě trochu psyllia. Rozhodně by mělo držet tvar mazance, nemělo by se roztékat.

Když jsme s tvarem mazance spokojení, potřeme ho rozšlehaným žloutkem a navrch posypeme nasekanými mandlemi. Dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a necháme cca 1 hodinu péct.

Je důležité nechat mazanec úplně vychladnout, teprve pak krájet.

Související

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.