Pohanková kaše s ovocem

Mnoho z nás si dalo do nového roku předsevzetí. Někdo chce zhubnout, jiný se zkusí stravovat zdravěji. Vyzkoušejte k snídani třeba tuhle pohankovou kaši, která zasytí na celé dopoledne.

Ingredience
  • 60 g pohankových vloček
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce medu
  • podle chuti skořice nebo vanilka
  • Na servírování:
  • jablka
  • ořechy
  • zakysaná smetana nebo bílý jogurt

Mléko (nebo vodu) dáme do kastrůlku vařit a těsně před bodem varu vsypeme pohankové vločky smíchané se špetkou soli a kořením. Přidat můžete i drcená lněná semínka. Mícháme, až kaše zhoustne a vlijeme na talíř. Ochutíme medem a přimícháme lžíci jogurtu.

Kaši můžeme ochutit čerstvým ovocem, nebo v zimě rozvařenými malinami, ořechy nebo ořechovým máslem. Stejným způsobem můžeme připravit i kaše z jiných typů obilovin, například z ovesných vloček. Výhodou pohanky je, že je přirozeně bezlepková a hodí se tak i pro ty, kteří chtějí lepek ve stravě omezit.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Související

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová