Pohanková kaše s ovocem

Mnoho z nás si dalo do nového roku předsevzetí. Někdo chce zhubnout, jiný se zkusí stravovat zdravěji. Vyzkoušejte k snídani třeba tuhle pohankovou kaši, která zasytí na celé dopoledne.

Ingredience
  • 60 g pohankových vloček
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce medu
  • podle chuti skořice nebo vanilka
  • Na servírování:
  • jablka
  • ořechy
  • zakysaná smetana nebo bílý jogurt

Mléko (nebo vodu) dáme do kastrůlku vařit a těsně před bodem varu vsypeme pohankové vločky smíchané se špetkou soli a kořením. Přidat můžete i drcená lněná semínka. Mícháme, až kaše zhoustne a vlijeme na talíř. Ochutíme medem a přimícháme lžíci jogurtu.

Kaši můžeme ochutit čerstvým ovocem, nebo v zimě rozvařenými malinami, ořechy nebo ořechovým máslem. Stejným způsobem můžeme připravit i kaše z jiných typů obilovin, například z ovesných vloček. Výhodou pohanky je, že je přirozeně bezlepková a hodí se tak i pro ty, kteří chtějí lepek ve stravě omezit.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Související

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.