Obětí trestného činu se může stát kdokoliv. Bílý kruh bezpečí vás vytáhne z nejhoršího

22. únor 2019

Bílý kruh bezpečí je v Pardubicích pro každého, kdo se cítí být obětí trestného činu. V České republice je celkem devět poraden Bílého kruhu bezpečí. A v Pardubicích máme jednu z nich.

Třicet dobrovolníků pomáhá ve svém volném čase obětem trestných činů.  Připomněli jsme to ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice 22. února, při příležitosti Evropského dne obětí.

Pardubická poradna slaví dvacet let od svého vzniku. „Za tu dobu jsme se dostali do povědomí v regionu a vyhledává nás stále více obětí. Za loňský rok jsme měli 1500 kontaktů, z toho 170 osobních setkání a snad jsme pomohli,“ říká vedoucí pardubického Bílého kruhu bezpečí Ladislav Tomášek.

Ublížení na zdraví, znásilnění a osobní spory

Ublížení na zdraví, znásilnění, osobní spory a nebezpečné pronásledování, to jsou nejčastější případy, které pomáhá lidem řešit Bílý kruh bezpečí.

Za domácím násilím je často nezvládnutá žárlivost

03491530.jpeg

Bití, psychické deptání nebo pronásledování. To vše je domácí násilí. Může skončit i vraždou. Teror odehrávající se v soukromí bytů je problém, o kterém se často neví. V Česku je obětí každá šestá žena.

„I vraždy řešíme, v současné době je to případ pokusu o vraždu. Umíme pomoct nejen po právní, ale i po psychické stránce. Pokud je oběť traumatizovaná, máme terapeuta, a poskytujeme bezplatně deset hodinových sezení. Je to výjimečné, protože v současné době je velmi těžké domoci se psychické podpory od odborníků. Čekací doby jsou běžně několik týdnů i měsíců,“ říká Ladislav Tomášek.

Bílý kruh bezpečí umožní pomoc důvěrníka

Díky iniciativě Bílého kruhu bezpečí vznikla i možnost pomoci od tzv. důvěrníka.

Důvěrník je osoba, která oběť trestného činu doprovází k soudu, na policii, je to hlavně jeho psychická podpora v těžkém životním období. Důvěrníka si může oběť zvolit nebo jí Bílý kruh bezpečí kompetentní osobu sežene. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.