Od října mají dlužníci větší naději na záchranu. Pozor ale na oddlužovací šmejdy!

7. říjen 2024

Od 1. října letošního roku platí novela insolvenčního zákona, která zkracuje oddlužení z pěti na tři roky. Podle právníka Martina Pavliše je to pohádka pro dlužníky, kteří mají opravdový zájem vymanit se z dluhové pasti.

Pro dlužníky, kteří se dostali do neřešitelné situace a nejsou schopni své dluhy hradit, je to jediná záchrana, jak se vrátit zpět do běžného života. Je to obrovský benefit od státu, který doufá, že se tak podaří tyto lidi vymanit z šedé ekonomiky.

Hranice splátky dluhu padla

„Doteď byl základní limit oddlužení pět let. Od 1. října letošního roku se evropská směrnice musela překlopit do českého práva a platí limit tři roky splácení pro všechny. Navíc splátky nemají hranici. Dříve to bylo tak, že dlužník musel splatit aspoň 30 procent svého dluhu. Tato hranice padla v roce 2019 a byla nahrazena maximálním úsilím dlužníka,“ vysvětluje Pavliš.

Od 1. října letošního roku padá jakákoliv hranice splaceného dluhu. Dlužníkovi se nastavuje individuální plán, který se určuje podle jeho možností a schopností. Když plán splní, je osvobozen,“ vysvětluje insolvenční správce Martin Pavliš. Tratí na tom pochopitelně věřitelé, což jsou velmi často banky i nebankovní společnosti, které nabízejí půjčky.

I v oblasti oddlužení se ujal pojem šmejd. Oddlužovací šmejdi si za návrh insolvenčního zákona účtují nehorázné částky. Jak se toho vyvarovat?  Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související