Pardubické letiště letos odbaví až o třetinu méně lidí než loni. Přibydou ale nové linky

17. září 2019 08:10

Počet odbavených cestujících na pardubickém letišti bude letos až o třetinu nižší než loni. Může za to ukončení pravidelných letů do Londýna. Vedení letiště se ale podařilo vyjednat  novou pravidelnou linku. Tentokrát do ukrajinského Kyjeva.

Pardubické letiště by tak mohlo letos odbavit kolem sta tisíc cestujících. Zatímco loni se letiště v „nadechlo“ a po špatných letech odbavilo skoro 150 tisíc cestujících, letos to bude o zhruba třetinu méně.

Hlavní problém je v uzemnění letadel Boeing 737 MAX. Ta mají celosvětový zákaz letů. Kvůli nedostatku strojů proto irský nízkonákladový dopravce Ryanair zrušil některé méně důležité linky a mezi nimi třeba i tu do Pardubic.

Čtěte také

Šance, že by se z Pardubic do Británie mohlo zase létat, stále je. I ředitelka společnosti EBA Hana Šmejkalová řekla, že lety do Británie by se měly do Pardubic vrátit. A měl by to být opět irský Ryanair.

„V momentě uvolnění letadel bude spuštěna další nová pravidelná linka. Jsme na čekací listině a potřebujeme, aby se vyřešil problém s letadly Boeing 737 MAX, takže naše spolupráce nekončí, jenom byla pozastavena po určitou dobu, kdy společnost Ryanair musí počkat na dodávku nových letadel,“ řekla ředitelka letiště Hana Šmejkalová. Kam by měl Ryanair z Pardubic létat ale neupřesnila.

Kam z Pardubic?

Aktuálně linky z pardubického letiště směřují převážně na východ. Na konci října by měla začít létat linka do Kyjeva na letiště Boryspil, a to zatím třikrát týdně. Pardubický kraj se snaží dojednat linky do moskevské oblasti v Rusku a pak je tady ještě sezónní pravidelná linka do Alicante ve Španělsku.

Charterové lety létají například do Bulharska, Černé Hory, Turecka nebo na ostrov Kréta. Od příštího roku by podle ředitelky Hany Šmejkalové měly přibýt další dvě dovolenkové destinace, kam to ale bude, neprozradila, protože jednání s cestovními kancelářemi nejsou ještě u konce.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související