Pod Masarykovou lípou v Hrobicích je zakopaný vzkaz z roku 1925

16. červenec 2023

Hrobice jsou malá obec, kterou nemůžete minout při cestě po tzv. staré silnici z Pardubic do Hradce Králové. Její počátky jsou spojené s opatovickým klášterem a sahají až do 14. století. První písemná zmínka je z roku 1371. Současná hlavní silnice je v místech původní hráze rybníku Velká Čeperka, u kterého se Hrobice nacházely.

Právě tuto trasu ale dnes starosta Jiří Vlk považuje za jednu ze slabin současné doby. „Stále tu jezdí hodně aut, zkracují si často cestu mezi Hradcem Králové a Pardubicemi a myslí si, že tu můžou projet tak rychle, jak chtějí,“ popisuje situaci Jiří Vlk. Pardubický kraj má podle něj v plánu vybudovat na vjezdu do obce z obou stran zpomalovací ostrůvky, zatím k tomu ale nedošlo.

Hluboko do historie Hrobic dnes příliš nevidíme, mnoho zmínek se v kronikách nevyskytuje. „Více informací je pak až z minulého století, kdy tady byly například zasazeny Masarykovy lípy před obecním úřadem, na počest 75. narozenin T. G. Masaryka,“ vypráví hrobická kronikářka Petra Hrubešová.

Parkurový areál v Hrobicích

Pod lípou by měl být také ukrytý vzkaz budoucím generacím z roku 1925, zatím ale nebyla příležitost ho otevřít. „Zajímavá je i místní zvonička. Původní zvon měl být rakousko-uherskou vládou zabaven a přetaven na munici, místní lidé ho ale schovali do včelnice a po válce ho zase vytáhli. Kde je ale dnes, to bohužel nikdo neví. Je to vlastně paradox, víme, že zvon tu první světovou válku přežil, vrátil se na místo, ale dnes je stejně ztracený. Teď tu tedy máme novou zvoničku z roku 2010,“ popisuje dále Petra Hrubešová.

Poníci a buvoli

Unikátní je přírodní rezervace Baroch, kde jsou v posledních několika letech exmoorští pony a buvoli, aby vypásali rákos a další tuhé byliny. Ochranáři je tam nasadili, aby se do lokality vrátila voda a celkově porost přirozeně udržovali.

Hrobická zvonička

Starosta Jiří Vlk ale poukazuje na problémy s tím spojené. „Ta přírodní rezervace tam je proto, že tam rostou vzácné orchideje a hnízdí mnoho druhů ptactva. Nevím, jestli ti koně nejsou v této souvislosti kontraproduktivní. Řešil jsem to s krajským radním Miroslavem Krčilem, chtěl jsem po něm nějaký plán do budoucna, ale už je to tři měsíce a stále od něj nic nemám,“ vysvětluje Vlk.

Na kraji Hrobic najdete také velké parkurové zázemí, kde se na profesionální úrovni připravuje až 30 koní. Majitel a provozovatel Martin Šoupal rád případné návštěvníky a diváky uvítá, ovšem upozorňuje, že na turistické vyjížďky zařízený není.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.