Pozor na syndrom mrtvého ocasu. Je to velmi bolestivé, varuje veterinářka

13. červenec 2022

Horko a voda můžou přivodit psům syndrom mrtvého ocasu. Je to velmi bolestivé, upozorňuje veterinářka.

Letní koupání v přírodě je pro psy většinou radostné. Ale pozor. Pokud je velké horko a pes se koupe ve studené řece nebo jezeře, může si přivodit tzv. syndrom mrtvého ocasu. Odborně se tomu říká akutní kaudální myopatie, neboli syndrom Limber Tail.

„Ve veterinární praxi se se syndromem mrtvého ocasu setkáváme v horkých letních dnech, kdy psy koupeme v chladné vodě. Problém se projevuje půl hodiny až několik hodin po vykoupání. Z rozjařeného a zdravého psa se stane kňučící nešťastník,“ vysvětluje veterinární lékařka z Vetino Aesculap Pardubice Ludmila Růžková.

Prochladnutí u kořene ocasu způsobí zánět

Klinický stav po vykoupání skutečně vypadá tak, že ocas psovi visí zcela ochable, je jakoby mrtvý a psa to velmi bolí, nemůže ocasem ani minimálně pohnout. Čím je to způsobeno?

Dojde totiž k prochladnutí oblasti u kořene ocasu, a tím vznikne zánět měkkých tkání a nervových zakončení. „Typické je to u psů typu retrívr a labrador, tento problém jsme ale řešili i u loveckých psů, u bernského salašnického i u pointera,“ vyjmenovává veterinářka. Problému se dá ovšem předejít, a to včasným vysušením psa.

Čtěte také

„Může se vám zdát, že když je velké horko a pes je chlupatý, že mu ledová voda jen prospěje, a v horku rychle uschne. Jenže v bohaté srsti zůstává vlhko, a to není dobré. Proto je třeba po koupání psa řádně vytřít ručníkem proti srsti a umožnit teplému vzduchu proniknout až ke kůži,“ vysvětluje Ludmila Růžková.

Pokud je stav akutní, pomohou protizánětlivé léky, které tlumí bolestivost. Podávají se většinou injekčně. Během hodiny by mělo dojít k úlevě psa.

Spustit audio

Související