Psi, kočky i andulky. Pardubice mají svůj zvířecí hřbitov

2. listopad 2019

V Pardubicích už deset let funguje animální hřbitov. Je to jedno z mála míst v Česku, kde můžete domácího mazlíčka pochovat na veřejném pozemku a opatřit ho náhrobkem.

V současné době zákon umožňuje majitelům to, aby svého domácího mazlíčka pochovali na své zahradě. Při tom ale musí dodržet přísné podmínky. Místo posledního odpočinku musí být vzdálené nejméně 200 metrů od vodního zdroje, 100 metrů od nejbližší stavby a také 50 metrů od hranice sousedního pozemku. To jsou jen některé z hlavních podmínek.

Samozřejmě ne všichni majitelé zvířat tuto možnost mají. Pokud se tedy rozhodnou pro uložení ostatků zvířete do hrobu, zvířecí hřbitov je vhodnou volbou. I tam ale samozřejmě platí určitý řád a pravidla.

Budiž země lehká. I myšákovi

Pardubický animální hřbitov se nachází za krematoriem, v lokalitě poblíž Holcovy ulice a stará se o něj akciová společnost Služby města Pardubic. Uložit tam můžete ostatky svých domácích mazlíčků, tedy psů, koček, morčat, ptáků a dalších zvířat o hmotnosti do výše 50 kg. Hřbitov tak nemůže sloužit například poslednímu odpočinku koní.

Na hřbitově odpočívají nejčastěji kočky a psi, ale i drobná zvířata nejsou výjimkou

Na hřbitově se samozřejmě nejčastěji objevují náhrobky se jmény psů a koček, ale ani hrob pro potkana nebo bílou myšku není výjimkou. Pokud se majitelé uhynulých zvířat rozhodnou uložit jejich ostatky na hřbitově musejí správě hřbitova předat veterinární osvědčení, které není starší tří dnů a také čestné prohlášení, že zvíře v posledním týdnu nikoho nepokousalo ani nezranilo.

Svérázné projevy lásky

Vlastního pohřbení ostatků uhynulého zvířete se můžete účastnit, akt se odehrává bez obřadu. „Dle hřbitovního řádu by si lidé měli hrob osadit destičkou max. 30 x 30 cm, což se ale většinou neděje,“ podotýká správce pardubických hřbitovů Tomáš Chvojka. „Je velmi těžké to lidem vysvětlit, tak, aby byli schopní to respektovat. Každý má svoji ideální představu.“

Současná kapacita animálního hřbitova představuje místo asi pro 140 až 150 hrobů. „Po deseti letech fungování je zaplněna přibližně polovina hřbitova, ročně se tu objeví deset až patnáct nových hrobů,“ dodává Tomáš Chvojka. „Na hřbitově nejsou povolené velké pomníky nebo sochy zvířat. Ale na hrobech malé sošky najdete.“

Jedna ze žulových desek, ohraničená kamínky, připomíná památku psa Maxe. „K jeho hrobu chodím dvakrát až třikrát do týdne,“ říká Marie Hajnová z Pardubic. „Max byl náš kokr, dožil se třinácti a půl roku. Nechtěli jsme ho jen tak odložit. Když byla tato možnost, rozhodli jsme se pro hrob. Je to důstojné rozloučení.“

Finanční náklady spojené s pořízením hrobu a jeho nájmem souvisí s velikostí hrobového místa. Jednorázová platba se pohybuje mezi 900 až 4000 Kč, nájem za deset let činí 750 až 1500 Kč.  

Spustit audio

Související