Pusťte do své kuchyně „nový svěží vítr“ a zkuste vepřovou pečeni na švestkách. Nebudete litovat

Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit také jako kotletu, ať už s kostí nebo bez a občas narazíte i na pečeni s tukovým krytím. Tu lze jen doporučit, díky němu nebude výsledná pečínka suchá a bude mít i lepší chuť.

Zatímco vepřová pečeně je název kusu masa, vepřová pečínka je výraz pro pokrm, který patří k pokladům české kuchyně. Oblíbené nedělní či slavnostní jídlo můžete pojmout různě. Klasika je na smetaně, ale skvělá je i s knedlíkem a různými omáčkami, lehčí varianta je pečení na zelenině.

Zkuste s námi vepřovou pečeni na švestkách. Určitě nebudete litovat.

Suroviny:
1 kg vepřové pečeně, 250 ml vývaru, 250 ml červeného vína, 100 g sušených švestek, 2 cibule, 2 lžíce sádla. 1 lžíce cukru, 1 badyán, malý kousek skořice, sůl, pepř

Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vepřovou pečeni očistíme, osušíme a pořádně osolíme a opepříme ze všech stran. V pekáči rozehřejeme sádlo a pečeni ze všech stran opečeme dozlatova.
Pečeni dáme stranou, přidáme cibuli, osolíme a promícháme. Přidáme švestky, cukr, podlijeme vínem a vrátíme pečeni.
Dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 45 až 60 minut (podle velikosti). Podle potřeby podléváme a potíráme pečeni výpekem.
Když je pečeně upečená, dáme ji stranou a zakryjeme. Z pekáče vylovíme koření, zalijeme vývarem a provaříme. Část švestek uchováme, zbytek i s výpekem rozmixujeme na omáčku. Pečeni nakrájíme na tenké plátky a spolu s omáčkou podáváme.
Jako přílohu podáváme bramborové knedlíky.

Nemusíte se v receptu držet striktně vepřové pečeně, pečínku můžete připravit i z plecka nebo krkovice.

Dobrou chuť!

Vepřová pečínka je výraz pro pokrm, který patří k pokladům české kuchyně (ilustrační foto)
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.