Řecká musaka

Pokud vám na dovolené v Řecku zachutnala musaka, můžete si ji připravit podle našeho receptu doma. Pravda, není to oběd hotový za třicet minut, ale až ji ochutnáte, času stráveného v kuchyni nebudete litovat.

Suroviny:

  • 750 g mletého masa
  • 800 g sterilovaných raj­čat
  • 450 g brambor
  • 2 lilky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek sekané petr­želky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 50 g hladké mou­ky
  • 50 g másla
  • 600 ml mléka
  • 200 g jogurtu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce strouhanky
  • sůl, pepř

Postup:
Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, nasekaná oloupaná rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 min.

Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a prova­říme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a napl­níme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků a zalijeme omáčkou. Pečeme asi 50 min.

Související

  • Pečená dýně hokkaidó

    Podzim v kuchyni, to je často červená řepa, dýně nebo šípky. Vyzkoušejte třeba pečenou dýni s bylinkami jako teplý předkrm.

  • Lasagne s mletým masem

    Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Přesto se do nich jednou za čas určitě pusťte, o to víc si je vychutnáte.

  • Zapečený květák s bramborem

    Květák se nejčastěji připravuje smažený v trojobalu, ale možností jak proměnit bílé růžičky v lahodný oběd je nespočet. Zkuste ho zapéct se sýrem!

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?