Řecká musaka

Pokud vám na dovolené v Řecku zachutnala musaka, můžete si ji připravit podle našeho receptu doma. Pravda, není to oběd hotový za třicet minut, ale až ji ochutnáte, času stráveného v kuchyni nebudete litovat.

Suroviny:

  • 750 g mletého masa
  • 800 g sterilovaných raj­čat
  • 450 g brambor
  • 2 lilky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek sekané petr­želky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 50 g hladké mou­ky
  • 50 g másla
  • 600 ml mléka
  • 200 g jogurtu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce strouhanky
  • sůl, pepř

Postup:
Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, nasekaná oloupaná rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 min.

Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a prova­říme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a napl­níme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků a zalijeme omáčkou. Pečeme asi 50 min.

Související

  • Pečená dýně hokkaidó

    Podzim v kuchyni, to je často červená řepa, dýně nebo šípky. Vyzkoušejte třeba pečenou dýni s bylinkami jako teplý předkrm.

  • Lasagne s mletým masem

    Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Přesto se do nich jednou za čas určitě pusťte, o to víc si je vychutnáte.

  • Zapečený květák s bramborem

    Brzy se na zahrádkách a trzích objeví květák. Nejčastěji se připravuje smažený v trojobalu, ale možností jak proměnit bílé růžičky v lahodný oběd je nespočet.