Řecká musaka
Pokud vám na dovolené v Řecku zachutnala musaka, můžete si ji připravit podle našeho receptu doma. Pravda, není to oběd hotový za třicet minut, ale až ji ochutnáte, času stráveného v kuchyni nebudete litovat.
Suroviny:
- 750 g mletého masa
- 800 g sterilovaných rajčat
- 450 g brambor
- 2 lilky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 svazek sekané petrželky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- 600 ml mléka
- 200 g jogurtu
- 2 vejce
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- 3 lžíce strouhanky
- sůl, pepř
Postup:
Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, nasekaná oloupaná rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 min.
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a provaříme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků a zalijeme omáčkou. Pečeme asi 50 min.
Související
-
Pečená dýně hokkaidó
Podzim v kuchyni, to je často červená řepa, dýně nebo šípky. Vyzkoušejte třeba pečenou dýni s bylinkami jako teplý předkrm.
-
Lasagne s mletým masem
Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Přesto se do nich jednou za čas určitě pusťte, o to víc si je vychutnáte.
-
Zapečený květák s bramborem
Květák se nejčastěji připravuje smažený v trojobalu, ale možností jak proměnit bílé růžičky v lahodný oběd je nespočet. Zkuste ho zapéct se sýrem!
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.