Řecká musaka
Pokud vám na dovolené v Řecku zachutnala musaka, můžete si ji připravit podle našeho receptu doma. Pravda, není to oběd hotový za třicet minut, ale až ji ochutnáte, času stráveného v kuchyni nebudete litovat.
Suroviny:
- 750 g mletého masa
- 800 g sterilovaných rajčat
- 450 g brambor
- 2 lilky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 svazek sekané petrželky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- 600 ml mléka
- 200 g jogurtu
- 2 vejce
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- 3 lžíce strouhanky
- sůl, pepř
Postup:
Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, nasekaná oloupaná rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 min.
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a provaříme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků a zalijeme omáčkou. Pečeme asi 50 min.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.