Rekordní návštěvnost i záplava květů. Jaké novinky uvidíte v Nových Hradech?

Rokokový zámek v Nových Hradech obklopují jedny z největších soukromých zahrad v Česku. Majitelé zámku letos založili nové arboretum a vysadili další tisíce rostlin.

Zámek Nové Hrady je dominantou stejnojmenné obce poblíž Vysokého Mýta a Litomyšle. V roce 1997 zchátralou památku koupili manželé Kučerovi, zámek opravili a areál zpřístupnili veřejnosti. Návštěvnickým magnetem jsou především zahrady, v areálu jich dnes můžete obdivovat více než deset typů.

Pohled na Zámecký rybník v Nových Hradech

Majitelé zámku vsadili na exteriér. „Venkovské zámky potřebují, aby je lidé navštěvovali opakovaně. Do budovy zámku vstoupí třeba jen jednou, dvakrát za čas, zatímco do zahrad, pokud jsou dobře udělané, se lidé vracejí často,“ vysvětluje majitel zámeckého areálu Petr Kučera.

„Zámek byl kvůli epidemii dva měsíce zavřený, oproti loňsku teď ale máme návštěvníků výrazně víc. Denně areálem projde 700 až 1000 lidí, což je na venkovský zámek poměrně hodně,“ dodává Petr Kučera.  

Přední nádvoří zámku zdobí ve třech úrovních typická francouzská zahrada, ve které nechybí stříhané buxusy, růže, balustrády a vodní prvky. Na druhé straně zámku najdete naopak francouzskou užitkovou zahradu s ovocnými stromy, keři a okrasnou zeleninovou zahradou.  

Vzácné odrůdy růží a nové arboretum

V zámeckém areálu se nacházejí také dvě rozária s unikátními odrůdami růží. Velmi působivá je italská zahrada s vodními kaskádami. Obdivovat můžete také tzv. bílou zahradu se záplavou bílých květů. Součástí zámeckého areálu je jediné zelené divadlo v Česku, ve kterém se konají představení historických oper v rámci festivalu Smetanova Litomyšl.

Zeleninová zahrada na zadním nádvoří zámku

K atrakcím zámeckého areálu, které ocení nejen děti, patří labyrint ze stříhaných tújí. V někdejší oranžerii zámku si můžete prohlédnout Galerii anglických klobouků a v barokní sýpce největší expozici motokol v Evropě.

Majitelé zámku se inspirují nejen stylem francouzských barokních a rokokových zahrad, ale také starých anglických sídel a parků. Na úbočí Zámeckého kopce najdete ostrovní zahrady se záhony okolo stromů. Letošní novinkou je nově vysázené rozsáhlé arboretum se stovkami okrasných a cizokrajných dřevin.

Zámek v Nových si nechal po vzoru letních francouzských sídel, postavit v letech 1774 - 1777 hrabě Jean-Antoine Harbuval de Chamaré. Současní majitelé zámku obývají jeho první patro, návštěvníky ale nechávají nahlédnout i do soukromých prostor. V přízemí zámku ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze vznikla speciální expozice, která představuje vývoj nábytku a kultury bydlení od období baroka až po secesi.

Růžová zahrada

U ohrady nad barokní sýpkou se nachází vyhlídka. Uvidíte z ní do výběhů farmy jelení a dančí zvěře. Za dvou stran můžete procházkou vyjít na Zámecký kopec. Na jeho vrcholu si v 15. století Zdeněk Kostka z Postupic nechal vybudovat hrad. Díky němu osada Boží Dům postupně získala i nové jméno – „Nové Hrady“. Podoba hradu, z něhož se zachovalo už jen torzo hradní zdi, ale známá není, mimo jiné i kvůli tomu, že materiál posloužil právě pro stavbu rokokového zámku.   

autor: BRA
Spustit audio

Související