Spisovatelka díky psaní uniká z reality. Mění si na to jméno

29. listopad 2021

Vydala šest knih a sedmou má rozepsanou. Profesionální spisovatelkou ale není a tvorba jí slouží jako určité vyčištění hlavy po práci. Martina Myšková se v takovém případě stává Martinou Mouseovou.

„Je to pro mě určité oddělení mého soukromého a pracovního života od toho spisovatelského. I když úplně oddělit se to nedá. Knihy vydávám posledních asi pět let. Píšu samozřejmě déle. Určitou dobu trvalo, než jsem první knížku vydala. Teď už vydávám každý rok jednu,“ říká.

Nádech historie

Autorčiny romány se odehrávají v současnosti, kterou ale silně ovlivňuje nedávná i vzdálená minulost. Nechybí ani detektivní zápletky, napětí, tajemství, spiritualita. Autobiografie je tam ale pomálu. „Nějaké útržky z mého života, z toho, co jsem odkoukala od ostatních, se v knížkách objevují. Ale snažím se o to, aby hlavní postavy nebyly ničí kopií. Aby se v nich konkrétní člověk nenašel. Cílovou skupinou mých knih jsou ženy, přesto mám i mužské čtenáře. Jejich reakce na moje knížky byla dobrá.“

Martina Myšková alias Mouseová je členkou Sdružení východočeských spisovatelů. Její publikace najdete už v několika desítkách knihoven po celé republice.

Od Tamary k Zámku

Nejrozsáhlejší a nejvíc románově pojatá byla hned prvotina nazvaná Tamara. Ta se odehrává v lékařském prostředí. Příběh mladé ruské doktorky přináší kriminální zápletky, návraty do hluboké historie i lásku a romantiku.

Čtěte také

V pořadí druhou knihou byl profesní román Cosmetic valley o dvou silných osobnostech ve vzájemném střetu. Následoval spiritualisticky laděný příběh s detektivní zápletkou Desperátka a napínavý příběh o domácím psychickém násilí Útěk.

Volné pokračování prvotiny Tamara představuje Valerie. Příběh začíná v Rusku v roce 1904, ale čtenář se dostane až do současné Paříže. Zatím poslední vydaná kniha Martiny Mouseové se jmenuje Zámek. Vypráví o padesátnici, které se změní život. Po rozvodu se díky nečekanému dědictví stane novou zámeckou paní.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související