Stěhování zažehnáno. Pardubický festival vína bude i přes rekonstrukci znovu na zámku
Milovníci vína se těší na předposlední srpnový pátek a sobotu. To jsou dny, kdy si svého nápoje užijí opravdu dost. Festival doprovodí populární Pardubická vinařská noc.
„Úplně na začátku byla myšlenka pana Bujnocha, který přišel s tím, že by chtěl udělat vinařský hotel a oslovil naši agenturu, abychom společně uspořádali festival vína. Když si uvědomíme, že to bylo v minulém století, musíme si říct, že už to je nějaký pátek,“ vzpomíná organizátor 22. ročníku akce Jiří Lejhanec.
Zámek dodá šarm
Celá akce není jenom o konzumaci, ale měla by mít ráz noblesy. „Zámek nám připadal jako nejlepší varianta. Je navíc v centru města v docházkové vzdálenosti. Letos jsme ale kvůli rekonstrukci zámku celý rok počítali s tím, že může nastat situace, kdy tam nakonec nebudeme moci být. Připravovali jsme několik variant.“
Čtěte také
Návštěvníci se díky opravám podívají na zajímavá místa. „Vystavovatele jsme rozdělili do čtyř sektorů. Budou na rondelu, na cestě k němu, v parkánu s gastrokoutkem a na velkém nádvoří. Začínáme v pátek 23. srpna odpoledne, večer bude Pardubická vinařská noc. S festivalem pokračujeme taky v sobotu. Hrát k tomu bude cimbálová muzika,“ popisuje Lejhanec.
Tradiční součástí festivalu je opět soutěž vín. „Vzorků letos bylo přes 330. Udělili jsme snad nejvíc zlatých medailí. Moravská vína tedy jdou nahoru, protože byla zastoupená nejvíc. Soutěže se zúčastnilo celkem 11 států.“
Související
-
Jste znalci? 10 otázek odhalí, co víte o víně
Pít víno je prý zdravé, alespoň to tvrdí stále více odborníků, a to včetně lékařských kapacit. Je ale potřeba si vybrat víno kvalitní. A pít ho v přiměřené míře. Ví...
-
Studentka si nosí víno do školy, za odměnu ji pošlou do Ruska
Někdo spojí příjemné s užitečným a někdo práci se školou. Právě toho využila studentka z pardubického Gymnázia Mozartova Natálie Šafářová.
-
Jak si vychutnat dostatek vína bez opičky za krkem? Zkuste nealkoholické
Nealkoholické víno skutečně existuje. Vyrábí se podobně, jako klasické víno, ale ve vakuu se zbavuje alkoholu. Pardubický someliér Roman Nimmertondl jím rozhodně nepohrdá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka