Sto let starý svět. Potomci Václava Klofáče nic měnit nechtějí

28. říjen 2023

Dobříkov u Vysokého Mýta si prvorepublikový politik Václav Klofáč zamiloval. Do obce přivezl kostelík a na místě středověké tvrze si postavil dům. Rád v něm vítal nejen slavné osobnosti, ale i obyčejné lidi.

Není to okázalá vila, vlastně tento dům vznikl jako letní příbytek. Vila Václava Klofáče čp. 93 v Dobříkově má ale výjimečné kouzlo. A také atmosféru, která jistě souvisí s neobyčejnou historií tohoto místa. Kdysi ve středověku tu totiž stála tvrz, postavená zřejmě v druhé polovině 14. století a upravovená v období renesance. Dodnes se v centru areálu, který obklopoval vodní příkop, zachovalo poměrně rozsáhlé sklepení a chodby. Ostatně, přes někdejší vodní příkop vede také hlavní cesta k domu. V současné době tu vzniká nový most.

Taková česká chalupa     

Václav Jaroslav Klofáč byl zakladatelem a předsedou České strany národně sociální, ministrem národní obrany v první československé vládě a pozdější dlouholetý senátor. Prostředí Dobříkova oblíbil už dávno před tím, než se tu rozhodl postavit dům, v obci pobýval na letním bytě už v roce 1906.

Už tehdy Klofáče zřejmě zaujal prostor někdejšího tvrziště. Na ruinách středověké tvrze tu stála myslivna, postavená v 19. století. Na počátku 20. let minulého století ji, společně s celým areálem V. Klofáč koupil. S tím, že zachová historické náspy a v hájovně nechá dožít její obyvatele.

Vila ve východní části návrší, jen pár metrů od myslivny, byla dostavěná v roce 1924. „Projekt přízemního domku s obytným podkrovím pravděpodobně kreslil stavitel Dostál z Jaroměře,“ přibližuje Pavel Panoch z Ústavu historických věd Filozofické fakulty z Univerzity Pardubice. „Klofáčovým ideálem byla česká chalupa, věci, spojené s folklorem ho velmi přitahovaly.“

Pohled od historické hájovny k vile Václava Klofáče

Pravdou je, že Václav Klofáč měl velmi rád vesnický kolorit a místní lidi, se kterými se přátelil a scházel. To mu dobříkovští nikdy nezapomněli a také proto v období světové války nad ním drželi ochrannou ruku, stejně tak jako v době totality nad jeho domem a rodinou.

„Laťové ozdoby a otevřená krytá veranda se srdíčkovým ornamentem dodaly výsledné podobě domku půvabný výraz, který korespondoval s tradicí venkovské stavební kultury,“ uvádí historik umění Pavel Panoch. Výjimečná ale byla vždy i zahrada. Václav Klofáč nechal pod svažitým terénem někdejšího příkopu v první polovině třicátých let vybudovat přírodní koupaliště s vodopádem. Zahradu zdobila i voliéra s veverkami a velkou atrakcí prý bývala i ochočená liška, jeden čas údajně i malý krokodýl.

Domem i knihou prošly dějiny

Velkou vzácností je historická pamětní kniha, kterou potomci senátora Klofáče vždy opatrovali a doplňovali o další a další zápisy návštěv. Najdeme v ní podpis prezidenta T. G. Masaryka, který Dobříkov navštívil dokonce dvakrát a samozřejmě celé řady dalších významných osobností československého veřejného života.  Poslechněte si vyprávění pravnučky V. Klofáče Jany Uhrové v audiu.

Prezident T. G. Masaryk a V. Klofáč před vilou v Dobříkově

V prostorách historické myslivny můžete navštívit Klofáčovo muzeum. V pamětní síni se dozvíte o zajímavé historii areálu Klofáčovy vily, uvidíte celou řadu vzácných dokumentů z oblasti politiky a veřejného působení V. Klofáče, ale stejně tak i etnografickou kolekci věcí všedního života na vesnici. Na návštěvu se ale musíte předem objednat, kontakt najdete na webových stánkách obce Dobříkov.

Pravnučka Václava Klofáče Jana Uhrová ve výstavních prostorách staré hájovny

Za návštěvu samozřejmě stojí také unikátní dobříkovský dřevěný kostelík Všech svatých. Do obce doputoval vlakem. Původně pravoslavný kostel postavili v roce 1669 tesaři ve Velké Kopani, obci na Podkarpatské Rusi (Zakarpatské Ukrajině, poblíž města Chust). Po necelých dvou stech letech byl ale kostelík rozebrán a stěhoval se do podkarpatské vesnice Cholmovec. Chátrající kostel tam v 1927 objevil Václav Klofáč, památku zakoupil a v červenci roku 1930 jej, rozebraný na jednotlivé části, nechal po železnici dovézt do Zámrsku a poté koňskými povozy do Dobříkova.

Spustit audio

Související