Thajská masáž – recept na nespavost i bolavá záda

4. duben 2016

Thajské masáže vycházejí ze starobylé asijské tradice. Lidé v Thajsku nechodí s bolavými zády nebo s bolestí hlavy hned k lékaři. Mají jiný recept - thajské masáže. Někdy se jim říká jógové masáže. Kombinují totiž základy jógy s tlakem na důležité body.

Jak nám řekla Vlasta Bártová, která vede několik masážních středisek v Pardubicích, Hradci Králové a Chrudimi, správná thajská masáž sice využívá síly tlaku, ale nikdy by neměla bolet. Ovšem relaxační hlazení si nepředstavujte. Je důležité se s masérem vždy dohodnout na tom, co snesete.

Metoda thajské masáže spočívá v působení síly na jednotlivé tlakové body, protažení svalů a uvolnění kloubů a šlach. Zároveň při ní dochází i k protažení páteře a jednotlivých obratlů. Masérky používají během thajské masáže jak ruce, tak předloktí, lokty a kolena, a mohou tak vyvinout dostatečný tlak po celém těle. Při klasické masáži se nepoužívají žádné oleje, masáž se provádí přes lehké oblečení nebo čistý ručník.

Blahodárné účinky

Během thajské masáže dochází k uvolnění svalstva a celého pohybového aparátu, odstranění blokací a bolesti. Thajská masáž je vhodná i na psychiku a s ní spojené problémy. Odbourává stres a navozuje klid a harmonii.

Stejně jako při duševních problémech pomáhá thajská masáž i při problémech fyzických. Zbavuje bolestí zad a svalstva v celém těle. Celkově tělo protáhne. Pozitivně působí i na krevní a mízní oběh a zrychluje metabolismus.

Podle Vlasty Bártové je viditelné zlepšení u lidí, kteří trpí častými bolestmi hlavy a nespavostí. V Radioporadně nám řekla: „Thajská masáž příznivě ovlivňuje následky úrazů a stavy po operacích. Klasickým příkladem je tzv. tenisový loket. V poslední době se hlásí na thajské masáže hodně lidí, kteří mají vyhřezlé plotýnky, ale ještě to není na operaci. Tento druh masáže dokáže bolest zad zmírnit. Je také výbornou prevencí. Ale chce to pravidelnost. Každý si může sám vyzkoušet tři masáže za sebou a pak posoudit, jestli to bude recept právě pro něj.“

Tradiční thajská masáž - Nuat Boran

Jejím základem je nauka o neviditelných energetických liniích, tzv. Senech, které procházejí lidským tělem. Na Senech leží důležité akupresurní body. Seny jsou okem neviditelné energetické linie a jsou totožné s Nádis v indické jógové tradici či s Meridiány v tradici čínské. Působením na tyto body je možné odstraňovat blokády jak fyzické, tak mentální, obnovit správný energetický tok v těle, mírnit bolest nebo léčit některá onemocnění.

Průběh masáže

Vlasta Bártová

Masáž začíná drobnými protaženími a rytmickými tlakovými pohyby, které vedou k úvodnímu uvolnění.

Pokračuje se prací na energetických liniích zvaných Seny stlačováním a rozvolňováním, strechingem a fyzioterapií. Celé ošetření pak vrcholí zaujímáním pasivních jógových pozic. Ty upravují, popřípadě stimulují veškerý energetický tok v těle. Při masáži může dojít k tlaku, lehké bolesti či vypětí, ale zkušený terapeut umí nalézt míru, kde je třeba zasáhnout.

Kdy thajskou masáž raději vynechat

Při akutních virových onemocněních, při srdečních chorobách a v těhotenství by se thajské masáže neměly navštěvovat. V průběhu těhotenství je možné thajské masáže vyměnit za těhotenské. Ženy by neměly chodit na masáž během menstruace.

autor: jsl
Spustit audio