Tipy na víkend v Pardubickém kraji: adventní jarmark na Veselém Kopci i mikulášský trolejbus v Pardubicích

2. prosinec 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se podívat na výstavu betlémů do chrámu Nalezení svatého Kříže v Litomyšli, navštivte speciální prohlídky na Svojanově nebo se zúčastněte Běhu naděje z Pardubic do Luže.

Až do neděle se můžete přijít podívat na vánoční program na Veselém Kopci. Každý den od 9 do 16 hodin tam uvidíte svátečně vyzdobené chaloupky. Můžete se těšit na ukázku výroby ozdob ze slámy, zdobení skleněných ozdob nebo vystoupení kapely Pouličníci z Tábora. Na sobotu je navíc připravená mikulášská obchůzka a na neděli adventní jarmark.

Sváteční pochoutky: inspirace i ochutnávka

V sobotu bude obecní knihovna v Jaroměřicích plná jídla. Zájemci tam budou čerpat inspiraci na pohoštění na Vánoce i Silvestr. Od 14 hodin představí tipy na studenou kuchyni Lenka Hrdličková. Účastníci ale můžou přinést i vlastní osvědčené recepty. Místo na akci si do čtvrtka rezervujte v knihovně.

Speciální pasažéři v trolejbusu

Po Pardubicích bude v neděli jezdit historický trolejbus. Na trase ze Třídy Míru přes hlavní nádraží na Dubinu bude vozit Mikuláše, čerta a anděla. Přesný jízdní řád najdete na stránkách www.motoracek.cz.

Mikuláš přijede vlakem

V Muzeu starých strojů v Žamberku se po celý víkend můžete svézt po tovární úzkokolejce parní lokomotivou. Kromě návštěvníků tam bude jezdit také Mikuláš s družinou a malí čertíci. V muzeu budou navíc komentované prohlídky.

Z čeho všeho lze vyrobit betlém?

Až do konce prosince můžete v piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže v Litomyšli navštívit výstavu betlémů. Uvidíte tam přes padesát betlémů ze dřeva, korálků, kukuřičného šustí a spousty dalších materiálů. Výstava je přístupná každou sobotu od 13 do 18 hodin a každou neděli od 10 do 18 hodin.

Adventní čas na hradě

Advent můžete oslavit i na hradě Svojanov. Až do Vánoc tam můžete navštívit speciální prohlídky. Na tuto sobotu je navíc připravené divadelní představení Legenda o Hvězdě. Eva Hrušková a Zdeněk Rohlíček se svým divadlem připomenou, co se kdysi stalo v Betlémě. Představení začne v 15 hodin v domě zbrojnošů.

Pohybem proti smutné historii

Letos si připomínáme 80 let od deportace Židů z Luže a celého Pardubicka. Na neděli je proto připravený symbolický Běh naděje. Sraz je v 9:30 na pardubickém vlakovém nádraží. Samotný běh pak začne v 10 hodin a povede do synagogy v Luži, kde bude následovat další program. Zájemci můžou běžet celou trasu nebo třeba jen vybraný úsek. Plán trasy a další informace najdete na stránkách spolku Rozběháme Luži.

Betlémy v Pardubicích

Tradiční výstavu betlémů, hraček a her z 19. století můžete navštívit od soboty do úterý vždy mezi 14. a 18. hodinou v pardubické Arše. Uvidíte chlebový betlém z Příbrami i Noemovu archu z Německa. Nebude chybět ani hra domino, která si zahrála i ve filmu Marie Terezie. Z dalších exponátů si o pozornost říkají německé betlémové figurky ze dřeva a z vosku z let 1815-1840 a hlavně světová československá rarita – Baťův gumový betlém z let 1937-1938.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.