Tipy na víkend v Pardubickém kraji: festival Polička *555 nebo Cihelna v Králíkách

17. srpen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na vojensko-historickou akci do Králík, poslechněte si koncerty na festivalu v Poličce nebo v Dolním Újezdu nebo zajděte na dostihové závody do Pardubic.

V pátek a v sobotu můžete navštívit country-folkový festival Újezdské babí léto. V přírodním areálu za koupalištěm v Dolním Újezdu u Litomyšle vystoupí kapela Nezmaři, Samson a jeho parta, Žalman a mnoho dalších. V pátek program začíná v 19 hodin a v sobotu ve 13 hodin.

Vojenské Králíky

Louky nad městem Králíky na Orlickoústecku se tento víkend promění v bojiště. Po dlouhé době se tam totiž vrátí v plné síle tradiční vojensko-historická akce Cihelna. Kromě soudobé a historické vojenské techniky se letos diváci stanou i svědky nejrůznějších bitevních ukázek, otevřená budou muzea, techniku předvede ale i česká armáda.

Divadlo i dožínky

Program na víkend je připravený také v Trstěnici u Litomyšle. V pátek od 20 hodin a v sobotu od 15 a od 20 hodin můžete zajít na divadelní komedii Obecně prospěšná strašidla. Na neděli jsou pak v areálu za školou naplánované dožínky. Návštěvníci si poslechnou cimbálovou muziku Aleše Smutného a Karla Hegnera, uvidí krojovaný průvod a budou se moct svézt na koňských povozech.

Za hudbou do Poličky

V pátek začíná multižánrový festival Polička *555. Až do neděle budou na Palackého náměstí různé koncerty. Vystoupí třeba Ewa Farna, Bára Poláková, Eva a Vašek nebo kapela Pískomil se vrací. V pátek navíc z věže kostela svatého Jakuba zahraje dechový kvintet a po historickém centru Poličky se bude procházet průvod rytířů.

O ševcích a kamenících

V Regionálním muzeu Skuteč pořádají Řemeslnou sobotu. Od 9 do 17 hodin si tam návštěvníci vyzkouší ruční i strojní šití obuvi, kování lomařského nářadí a zpracovávání žuly. Kromě toho můžete zajít také komentované prohlídky o obuvnictví a kamenictví nebo na loutkovou pohádku.

Letní cena města Pardubic

Na pardubické dostihové závodiště se v sobotu můžete přijít podívat na Letní cenu města Pardubic. Od 13 hodin tam budou různé závody. Těšit se můžete na rovinové dostihy i dostihy přes proutěné překážky. Přesný program najdete na stránkách www.zavodistepardubice.cz.

Festival loutek, hudby a umění

V Žamberku bude v sobotu divadelně-hudební festival Ejhle, loutka! Od 13 hodin tak můžete do areálu Pod Suticí a do Vonwillerovy továrny zajít na různá představení. Vystoupí tam například Divadlo DNO nebo Studio DAMÚZA. Součástí akce bude také výstava Radky Janů Kaucké, dřevěná dílna nebo výtvarný market.

autoři: Barbora Slezáková , KUB , MAL
Spustit audio

Související