Ulrychovu vilu vlastní rodina po celé století

20. květen 2023

Není prý ekonomická, zato krásná. Potomci obchodníka Václava Ulrycha, který si vilu nechal postavit, nikdy svůj dům na pardubickém Bílém předměstí neprodali. A rozhodně to nemají ani v plánu.

Ulrychova vila, která stojí na nárožní parcele ulic Gebauerova a Sakařova, se vymyká okolní zástavbě. Někomu tenhle dům díky klasicistním prvkům jeho architektury připomene snad chrám, mnohým lidem zase nádraží. Právě takovou přezdívku si totiž vila už krátce po svém vzniku vysloužila. Začalo se jí říkat „Bahnhof“. 

Pardubický podnikatel Václav Ulrych úspěšně obchodoval se střižním zbožím, jeho prodejna se nacházela poblíž Zelené Brány. Na vytvoření projektu pro své nové bydlení se dohodl s architektem a urbanistou Oldřichem Liskou, který působil zejména v Hradci Králové. Oldřich Liska v Pardubicích navrhl několik činžovních domů, vila pro Václava Ulrycha je ve městě ale jeho jedinou realizací soukromého domu.

Ulrychova vila se začala stavět v roce 1923. Stavební firma ing. J.Webra a J.Petrlíka ji dokončila o rok později. Dvoupodlažní objekt s převýšenou střední částí s trojúhelníkovým štítem působí monumentálním dojmem. Hlavní průčelí má pět os se čtyřmi válcovými sloupy, zajímavě je řešeno přístupové schodiště, na kterém pozornost hned upoutají i zajímavě řešené hlavní vstupní dveře.  

Historická lednice v suterénu  

V patře směrem do Gebauerovy ulice má vila otevřenou terasu. Ze zadní fronty objektu vybíhá středový rizalit s představěnou obdélnou zimní zahradou v úrovni zvýšeného přízemí. Pozemek domu byl v minulosti daleko větší, obdélná zahrada s ovocným sadem i malé hospodářství podlehlo parcelaci pozemků v 2. polovině 20. století. A před okny obytných místností Ulrychovy vily vyrostl bytový dům. 

Výrazný vstup do Ulrychovy vily

„Ten dům si nechal postavit můj pradědeček,“ vysvětluje spolumajitelka domu Hana Straková. „S manželkou Annou měli tři děti. Dole byly společenské místnosti a ložnice, nahoře pokojíčky pro děti a chůvu. Vařilo se v suterénu. Dodnes je tam na chodbě vidět zajímavý původní prvek, a to lednice ve zdi.“

Architekt Liska pro Ulrychovu vilu navrhl řadu prvků v interiéru. „Ráda bych například nechala zrestaurovat schodiště, aby vynikly kuželky krásné balustrády dřevěného schodiště. Ovšem byly tu provedeny velké zásahy," dodává Hana Straková.

Okna v jedné z ložnic Ulrychovy vily

Dům byl v roce 1948 vyvlastněn. Můj dědeček Josef Lorenc byl pilot, znal se ale s generálmajorem letectva Vladimírem Hlavatým. A ten zařídil, že se z vily stal služební vojenský dům, takže část rodiny tu mohla zůstat,“ vysvětluje Hana Straková. „Tenhle velký dům se snažím udržovat, v dnešní době je to dost neekonomické, ale ráda bych ho zachovala pro naší rodinu.“

Architekt Oldřich Liska

Narodil se v roce 1881 obci Kamhajek u Kolína. Vyučil se zedníkem, pokračoval studiem na pražské Státní průmyslové škole a později na Uměleckoprůmyslové škole v Drážďanech, ve kterých později působil jako projektant. Do Hradce Králové se Oldřich Liska dostal v roce 1909 jako projektant stavební firmy Josefa Jihlavce a v 1921 si založil svůj vlastní projekční ateliér. V Hradci Králové se Liska významně podílel na tvorbě regulačního plánu města, navrhl tu například funkcionalistickou budovu městských lázní, několik vil, evangelický kostel nebo hydroelektrárnu. 

Pohled z vily do Sakařovy ulice

V Pardubicích Oldřich Liska realizoval jen několik projektů. Ve 20. letech to byly fasády několika činžovně-obchodních domů a vypracoval návrhy na stavbu nouzových obecních domů na pravém břehu Chrudimky v prostoru Čechova nábřeží. Z Liskova ateliéru pochází i projekt Domu Charlotty Masarykové pro Společenství Ligy proti tuberkulóze. Ulrychova vila je Liskovým jediným projektem privátního domu v Pardubicích. Po druhé světové válce Oldřich Liska působil v Opavě, zemřel v roce 1959 v Brně.

Spustit audio

Související