V klimatizovaném letadle se viry mezi pasažéry rozšíří už za 4 minuty

17. červenec 2019

Co všechno bychom si měli rozmyslet, než vyrazíme za exotikou? Nejlepší je lékaři sdělit co nejvíc detailů o plánované cestě. Jen díky tomu vám pak může sestavit vakcinaci na míru.

Nejčastěji lékaři očkují břišní tyfus a žloutenku typu A. To je podle Aleny Židlické z očkovacího centra rozumný základ pro cestování do většiny cizích zemí i exotického rázu. Potom už záleží na konkrétní destinaci. Někde je povinné třeba očkování proti žluté zimnici, bez kterého žádného cestovatele do země nepustí.

„Když se budete chtít objednat na nějakou vakcínu, vždycky nás zajímá termín odjezdu a na jaké místo to bude. Jestli jde o zájezd pobytový, nebo poznávací. Určitě se ptáme, zda plánujete cestovat i do džungle a jiných odlehlých oblastí, včetně přespání u domorodců. Je nezbytné vědět, přes které země přelétáváte a datum návratu,“ říká Židlická.

Lékaři se přeptají i na vaše dlouhodobé nemoci a léky, které užíváte. Také je zajímá, kdy jste naposledy byli očkování proti tetanu. To je základ, bez kterého byste se na cestu za exotikou neměli vydávat.

Kabina dopravního letadla

Do některých destinací je povinný mezinárodní očkovací průkaz. „Je to malá žlutá brožurka, do které se zaznamenávají všechny povinné vakcíny. Doba platnosti průkazu je neomezena a běžně se vystavuje i malým dětem, které cestují spolu s rodiči. K vyřízení mezinárodního průkazu stačí občanský průkaz a kartička zdravotní pojišťovny.  Na počkání vám ho vydají v jakémkoliv očkovacím centru.

Riziková klimatizace

Lidé na svých cestách do dalekých destinací mají často také obavy z klimatizace v letadle a z možnosti nákazy na palubě. „Už všichni víme, že prudký přechod z vychlazeného prostoru do extrémního horka tělu nevyhovuje a může dojít k nachlazení. S čím ale možná překvapím, že pokud se na palubě nachází člověk nakažený chřipkou, vlivem klimatizace může toto onemocnění přeskočit na dalšího pasažéra do pouhých čtyř minut. Proto, pokud letíte v období chřipkové epidemie, nechte se předtím přeočkovat. Klienti nad 65 let mají očkování proti pneumokokům zdarma,“ připomíná lékařka Alena Židlická.

Nepodceňujte očkování proti vzteklině

Podle lékařky je škoda, že lidé stále opomíjejí očkování proti vzteklině. Kolikrát utrácejí deseti tisíce za letenky a ubytování a na svém zdraví šetří. „Běžně se setkáváme s tím, že klienty na dovolené pokouše opice, nebo divocí psi i kočky pobíhající na pláži. V některých zemích vyšetření není ani možné. Místní lékaři sice mají k dispozici aktivní vakcíny, ale velmi často bez protilátek, které by poraněného člověka chránily po celou dobu, než si tělo vytvoří své vlastní protilátky,“ vysvětluje Alena Židlická.

Ze záznamu si také můžete poslechnout, co je výšková nemoc a jak se zachovat v případě, kdy nastanou komplikace.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související