V Poličce mají poličky plné her. Světnička Bohuslava Martinů je otevřená denně

4. červenec 2022

Na spoustě památek se začátkem nového týdne prostě nepochodíte. Tradiční zavírací den ale na prázdniny nedrží ve věži poličského kostela.

„Když vystoupáte těch 192 schodů, dostanete se do výšky 36 metrů nad zemí a je tam opravdu pěkný rozhled na město i na okolní krajinu. Turisté musí přijít do muzea a vyjde s nimi průvodce na věž. V období od 1. července až do 31. srpna je světnička přístupná i v pondělí,“ potvrzuje Stanislava Cafourková z Městského muzea a galerie v Poličce-Centra Bohuslava Martinů.

Polička plná her a Pexeso - český fenomén

Jde o dvě výstavy pod jednou vstupenkou, které lákají hlavně rodiny s dětmi. „Polička se jmenuje naše město a zároveň na výstavě najdete poličky plné her. Přímo tam si některé můžete i zahrát, protože výstava je interaktivní. Pomohli nám ji připravit pánové z Klubu stolních a deskových her Litomyšl. Uvidíte starší exponáty ve vitrínách. Z větší části se ale věnujeme moderním společenským hrám.“

Rodná světnička Bohuslava Martinů je ve výšce 36 metrů nad kostelním náměstím

Pexesu pak podle Cafourkové patří celý velký sál. „Zapůjčila nám je největší česká sběratelka pexes paní Monika Konečná. Má jich asi 7 500, my vystavujeme 313. Jsou tam i různé unikáty. Obě výstavy najdete v hlavní budově Městského muzea a galerie v Poličce-Centra Bohuslava Martinů.“

Součástí výstavy je i odpolední maraton deskových her zvaný Deskoherna, a to ve čtvrtek 7. července mezi 14. a 17. hodinou.

Zábaviště pro sviště

Minout byste neměli ani velkou hernu s obrázky ilustrátorky Venduly Hegerové. „Na mnoha stanovištích se děti můžou bavit pohybovými aktivitami, zahrají si divadlo, můžou si přečíst velké leporelo o Edovi. Nechybí ani soutěže, hudební a odpočinkový koutek. Dá se nakupovat v obchůdku, pokud někdo rád počítá. Výstava je otevřená na radnici uprostřed náměstí,“ říká Cafourková.

V Poličce připravili pro děti hravou výstavu Zábaviště pro sviště

A jak se muzeum zapojí do Poličského kulturního léta? Na 19. července chystá dílny s výrobou pexesa – hmatového a zvukového, 16. srpna dojde na výrobu vlastní deskové hry a další dílny se zaměří na rukodělné práce, tedy zpracování lnu, tkaní a práci s papírem.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.