V ZOO se nekřičí a neťuká na sklo. Ani na krunýř!

24. srpen 2018

V Safari parku Dvůr Králové nad Labem jsou podle průvodkyně Adély Šleisové ukáznění návštěvníci. Jen občas se najdou výjimky. Určitě není dobré klepat na prosklené příbytky zvířat a dělat velký hluk. Některá zvířata jsou na hluk vyloženě citlivá.

„Například želvám není vůbec příjemné, když jim návštěvníci ťukají na krunýř. Oni si to neuvědomí, ale ta kost docela dobře rezonuje a želvy v tom mají uložené vnitřní orgány, želvám to vadí,“ upozorňuje průvodkyně Adéla Šleisová.

Okapi nesnáší hluk

Některá zvířata jsou na hluk velmi citlivá. Slonům vadí otřesy, stejně tak jako fenkům a psům ušatým, kteří jsou vyhlášení svým výborným sluchem. Velmi citlivými zvířaty jsou pralesní žirafy okapi. „Okapi vnímají i infra zvuky. Slyší i to, co my ne. Proto ven nechodí, pokud se tam něco děje, a je tam příliš hlučno,“ říká průvodkyně Safari parkem Dvůr Králové nad Labem.

Možná se narodí okapátka

Popsat okapi je těžké. Je to něco mezi žirafou a zebrou. Toto elegantní zvíře chová královédvorská ZOO jako jediná v České republice. Je totiž velmi složité získat povolení k chovu. V Safari parku Dvůr Králové mají dokonce naději na nové přírůstky tohoto ohroženého zvířete. Možná se už v příští sezóně dočkají mláďat. 

Jazyk okapi je dost dlouhý na to, aby si jím zvíře umylo oční víčka a vyčistilo uši. Je to jediný savec schopný olíznout si vlastní uši!

Okapi jsou živoucími fosiliemi. Stavbou těla se totiž velmi podobají svým žirafím předkům, kteří obývali Afriku přibližně před deseti miliony let.

Safari

Do safari autem

Návštěvníci Safari parku hodně využívají novinku – možnost projížďky po safari vlastním autem. Ale pozor. V tomto případě není radno otevírat okénka a už vůbec ne vystupovat. Lvi se povalují kousek od silnice. „Nově máme ve lvím safari dvě mladé lvice, které jsou akční a jdou se podívat hodně blízko. Takže bych určitě z auta nevystupovala, je to velmi nebezpečné,“ upozorňuje Adéla Šleisová.

Safari je hlídané. Jsou tam tři strážní systémy. Z vysoké věže střeží celé safari hlídka. Po celém území jsou kamery, a ještě celý okruh kontrolují ošetřovatelé v autech, aby byli okamžitě k dispozici, pokud by došlo k problému.

Spustit audio