Vavřín, olivovník, hojník, ožanka. Bylinky z dovolené můžou být nejlepší suvenýr

5. srpen 2024

Bylinkářka Radka Svatošová cestuje za bylinkami nejen po Česku, ale v létě zavítá ráda i do hor a na jih Evropy.

„Do některých lokalit se vydáváme právě kvůli tomu, že tam rostou bylinky, které u nás nenajdeme nebo jsou u nás přísně chráněné. Jako třeba arnika, která hojně roste v rakouských Alpách a je skvělá pro své hojivé účinky po úrazech. Nebo ožanka kalamandra, kterou u nás téměř nenajdeme, ale na jihu Evropy je častá. Ta výborně působí proti průjmu a nadýmání,“ popisuje známá bylinkářka Radka Svatošová.

Listy olivovníku proti plísním i na klouby

Listy olivových stromů byly využívány jako léčivo už před mnoha tisíci lety. A právě v listech se nacházejí účinné látky zvané oleuropein, které působí antibakteriálně, proti plísním a pomáhají likvidovat viry a parazity. Navíc jsou kvalitním antioxidanty.  Někteří léčitelé doporučují olivové listy lidem oslabeným efekty chemoterapie.

Olivovník ve Francii nedaleko mostu Pont du Gard

Jak na odvar z olivových listů? Listy dejte do vroucí vody a nechte vařit po dobu dvou až deseti minut. Poté nechte louhovat ještě dalších patnáct minut, dokud čaj nevychladne. Pokud chcete, můžete si přidat med nebo citrón. Aby se dostavily požadované účinky, je dobré  konzumovat tento nálev po dobu několika týdnů.

Bobkový list nejen do omáčky

Bobkový list je oblíbeným kořením, které nesmí chybět ve vývarech, omáčkách nebo při pečení masa. Je to lidový název pro rostlinu známou jako vavřín vznešený. S jeho pomocí se léčily neduhy už ve starověku, kdy byl první pomocí při bolestech žaludku i lékem při nachlazení.

„Vavřínovou mast by měli mít po ruce lidé trpící bolestmi kloubů nebo ti, kteří mají akné. Doporučuje se revmatikům,“ přidává své zkušenosti bylinkářka.

Pro hojník do Bulharska

Hojník horský

„Kvůli hojníku horskému jsme se vloni vydali do Bulharska. Roste na Balkáně v horách. Ale dá se koupit i jako suvenýr. V sušené podobě je běžně k dostání na Balkáně a já ho velmi doporučuji jako zdraví prospěšný dárek,“ vyjmenovává další jihoevropskou bylinku Radka Svatošová.

Hojník horský je například v Řecku známý jako horský čaj. Využívá se při nachlazení, ale i na hojení, má tonizující účinky a příjemnou chuť.

Dalším skvělým suvenýrem, který si můžete přivézt z Balkánu je SALEP. Co si pod tímto názvem představit? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související