Vypadávání vlasů má řešení. Pomohou kmenové buňky nebo cesta do Turecka

14. září 2022

Vypadávání vlasů je velkým problémem, se kterým se potýkají ženy i muži. Jak nám řekla lékařka Zuzana Poláková, která se věnuje estetické medicíně, vypadávání vlasů bývá způsobeno hormonálními změnami, ale v posledním roce se vyskytuje i po prodělání covidu.

„Pokud není testosteron v rovnováze s estrogenem, může dojít k vypadávání vlasů. U pánů, ale i u žen například po menopauze, je ve vlasech dihydrotestosteron, což je ta protivná látka, která způsobuje vypadávání vlasů. U pánů se jedná o kouty a temeno. U dam je to podobné. Pokud je vypadávání následkem covidu, bývá plošné. Pro postižené lidi je to velmi stresující, jsou nešťastní. Dnes už jim ale dokážeme pomoct aplikací kmenových buněk,“ vysvětluje MUDr. Poláková.

Kmenové buňky podpoří růst

Do vlasů se aplikují speciální látky, které podporují jejich růst. Základem vlasové mezoterapie jsou podle doktorky Polákové kmenové buňky.

„Nejlepší jsou kmenové buňky, které odebereme z pupečníkové krve. Jsou to ty nejlepší buňky, které se nacházejí v organismu. Píchají se injekčně do vlasové pokožky, nejprve píchneme anestetikum, teprve potom aplikujeme výživné koktejly. Jsou i další mezoterapie, které aplikujeme podle potíží klienta. Jsou to látky, které blokují testosteron, kyselina hyaluronová, stopové prvky, aplikujeme i lidskou plazmu. Je to dlouhodobější záležitost,“ říká doktorka.

Turecko je velmoc v nastřelování

Lidé, kteří touží po navrácení hřívy, jezdí do Turecka. Je to velmoc v nastřelování vlasů. Svou zkušenost z takové cesty nám v Radioporadně popsala MUDr. Zuzana Poláková.

„Byla jsem v hotelu, kde jsem potkávala muže, kteří měli olepené hlavy zezadu gázou. Štěpy vlasů jim totiž odebírají ze zadní části a kolem uší a nastřelují je do střední části nad čelo. Vše se děje v lokální anestezii, takže bolest nevnímají. Operace trvá šest až osm hodin. Vlasy se po nastřelení mohou dokonce zmnožit,  protože z kořínků může vyrůst více vlasů,“ popisuje Poláková.

Existují i silikonové vlasy, které se aplikují i v České republice. Do kůže se nastřelují umělé vlasy dlouhé dvacet centimetrů se silikonovou cibulkou. Silikon se zajizví a nevypadne. Ani lidské vlasy nevypadnou, ale je dobré s nimi následně pracovat a podpořit růst zmíněnou mezoterapií.

Spustit audio

Související