Z vysněného domu barák hrůzy. Zabrání tomu dobrá kupní smlouva ošetřená právníkem

22. květen 2023

Pro mnoho lidí představuje nákup nemovitosti vydání jejich celoživotních úspor. Proto je velmi důležité, promyslet všechno do detailu a nechat si od právníka poradit při sepisování kupní smlouvy.

„Než v záchvěvu nadšení podepíšete smlouvu, nechte si dům nebo byt prověřit. Nejde jen o faktické vady, které jsou vidět na první pohled, ale i o vady v právní oblasti, které bez odborníka neodhalíte. Někdy stačí zkušený pohled do katastru a zjistíte, že například studna, kterou využíváte, už nestojí na vašem pozemku, a podobně,“ varuje pardubická právnička Anna Frantalová.

Špatné základy nebo porouchané topení

Ani tzv. faktické vady nemovitosti nemusí být na první pohled vidět. Proto by měl nemovitost spolu s kupujícím vidět i odborník, který je stavebně znalý.

Čtěte také

„Problémem mohou být špatně udělané základy, příčky, praskající zdi, nefungující topení. Když nemovitost kupujete v létě, nenapadne vás to,“ říká právnička. Proto je důležité sepsat si všechny vady, které na nemovitosti jsou, a zapracovat je podrobně do smlouvy. 

Pozor na věcná břemena

Právní vady jsou záludné, protože nejsou na první pohled vidět a někdy je odhalí až právník. „Mohou to být zatajené exekuce, věcná břemena, v bytech pak přechod dluhů. To všechno je potřeba si pohlídat, abyste se nenastěhovali do předluženého bytu,“ varuje právnička Frantalová a pokračuje:

„Ne každá realitní kancelář poskytuje právní servis. Může se stát například i to, že po pozemku vám vede staré historické břemeno, například stará kanalizace stavěná v akci Z, o které už nikdo neví. Měli jsme klienty, kteří to zjistili až ve chvíli, kdy chtěli dělat přístavbu.“

Spustit audio

Související