Z Vysokého Mýta na kole, nejdřív na trénink a potom na výlet

Na východ od Vysokého Mýta je krajina plná rybníků, starých mlýnů a hrází. A je protkaná cestami a cyklostezkami. 

Výlet na kole lze začít v trailovém parku na Vinici, který vybudovali za finanční podpory města místní milovníci cyklistiky. Dovednosti v jízdě v něm můžou cvičit malí i velcí, kromě jízdy v boulích a na překážkách nabízí park také několik kilometrů lesních tratí v různě náročných terénech.

Vinice byla vždy výletním místem pro vysokomýtské občany, z města k ní vedly příjemné pěšiny, takzvané chodníčky, a výletní restaurace bývala plná hostů. Po tichých letech se na Vinici opět vrací život, třebaže v trochu jiné podobě. Zalesněná terénní hrana je ideálním místem pro vysokomýtské sportovce a to nejen pro cyklisty, pro trénink jsou ve svahu vybudované například výběhové schody. 

Jedno z tréninkových zastavení - výběhové schody

Cesta mezi rybníky

Z Vysokého Mýta směrem na Svatý Jiří je cesta lemovaná rybníky, první je Velký a Malý Chobot a o dva kilometry dál Lačnov a Velký zálešský rybník. Napájeny jsou místními potoky a spojovacími kanály. U některých se dochovaly mlýny, které sílu vodního toku využívaly. Jedním z takových je mlýn Betlém pod hrází rybníka Lačnov, kde se mlelo do roku 1947. Bohužel dnes už jen rozpadající se stavení a hřídel bez kola připomínají zašlou slávu mlynáře Bohumila Macka.

Mlýn Betlém, ve kterém se mlelo do roku 1947, pomalu zarůstá vegetací

Mlýn Jangelec je jako dřív spojen s koňmi

Na řece Loučné leží další mlýn - Jangelec. Narodil se v něm v roce 1899 Rudolf Popler,  jeden z nejvýznamnějších dostihových jezdců meziválečného Československa,  který dvakrát zvítězil ve Velké pardubické. Zahynul  ve věku 33 let po pádu z koně během závodního dostihu. 

Současný majitel mlýna Jangelec není s Poplerovými spřízněna, spojení s koňmi ale zachoval. Dcera Denisa Grimová je evropskou mistryní ve westernovém ježdění a tak je koní v mlýnských maštalích plno. 

Denisa Grimová je evropskou šampionkou  v koňském westernu a také jednou z dcer nových majitelů mlýna Jangelec

Odbočíte-li před Velkým zálešským rybníkem doleva, překvapí  Vás malá a neobyčejně tichá vesnička Nořín. Na návsi mají opravenou kapličku, která, nebýt kohoutího zakokrhání, už v Noříně nestála. Proč? To se dozvíte od muzejnice Soni Krátké z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě, když si pustíte zvuk. Příjemný poslech přejeme.

Spustit audio

Související